FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 8. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 8. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatska je dobila iznimno dobre ocjene za svoj Pretpristupni ekonomski program (PEP) na sastanku Vijeća ECOFIN, koji čine ministri zemalja EU-a za financije i gospodarstvo, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Ivan Šuker. "Ono što me posebno veseli jest da je Hrvatska dobila iznimno povoljne ocjene za PEP, to jest za ekonomsku i monetarnu politiku koju vode hrvatska Vlada i središnja banka", rekao je Šuker nakon završetka redovitog godišnjeg sastanka ministara gospodarstva i financija EU i zemalja kandidata o ekonomskoj politici. Šuker je izrazio zadovoljstvo što se hrvatske fiskalne procjene poklapaju s procjenama Europske komisije "na žalost domaćih kritičara koji kažu da određeni makroekonomski pokazatelji nisu točni". Prema internom dokumentu Komisije, Pretpristupni ekonomski programi zemalja kandidata Hrvatske, Makedonije i Turske "predstavljaju konzistentan i djelomično ambiciozan okvir za ekonomsku stabilizaciju, fiskalnu politiku i strukturne reforme". Komisija ocjenjuje da su "umjereno optimistične" hrvatske procjene gospodarskog rasta između 4,5 do 5 posto.

BEČ - Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić izjavio je u utorak u Beču, kako očekuje novo povećanje austrijskih ulaganja u Hrvatsku. "U idućim godinama će doći do novoh zamaha ulaganja iz Austrije", izjavio je Vukelić, koji se nalazi u posjetu Austriji, nakon razgovora sa svojim austrijskim kolegom Martinom Bartensteinom. Austrija je već sada prvi ulagač u Hrvatsku u proteklih petnaest godina s udjelom od 22 posto od ukupnih investicija i njezin šesti po veličini vanjskotrgovinski partner, a Austrijanci su četvrti po brojnosti strani turisti u Hrvatskoj, prema podacima hrvatskog Ministarstva gospodarstva. Prema Bartensteinovim riječima, jedna od središnjih tema razgovora dvojice ministara bila je izgradnja terminala za ukapljeni plin na Krku, kojega austrijski ministar smatra "važnim energetsko-političkim projektom".

BRUXELLES - Talibani i privatne afganistanske milicije ostvaruju u kućnim laboratorijima za izradu heroina veliku zaradu kojom financiraju pobunu protiv vlade u Kabulu i njezinih zapadnih saveznika, izjavio je u utorak u Bruxellesu visoki američki dužnosnik. Uz prigodnu pomoć dužnosnika, te skupine zatim izvoze drogu u Europu preko mreža u Iranu i u Pakistanu, pa i u Rusiji i Kini, dodao je John Walters, ravnatelj američke službe za nadzor trgovine narkoticima koji je doputovao u Bruxelles kako bi razgovarao s čelnicima Europske unije i NATO-a. "Ti se laboratoriji lako mogu premjestiti. Nisu zatrpani retortama i staklenim bočicama. Tu su uglavnom kante s kemijskim proizvodima i opijumske pogače koji se miješaju u prljavim kuhinjama ili mehaničarskim radionicama", rekao je. Afganistan proizvodi više od 90 posto svjetskog opijuma, s rekordnom proizvodnjom od 6.100 tona u 2006., prema procjenama UN-a.

BRUXELLES - Belgijski premijer opetovao je u utorak isprike svoje zemlje za odgovornost belgijskih vlasti u holokaustu, obećavši da će se isplata odštete židovskim žrtvama završiti do konca godine. "Mi smo među zemljama koje su se ispričale žrtvama, i to 2002. i 2005. Danas bih htio ponovo to učiniti", rekao je Guy Verhofstadt u Bruxellesu na svečanosti organiziranoj u prigodi 62. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata. "Priznanje za odgovornost tadašnjih vlasti jedini je način kako možemo spriječiti da se to ponovo ne dogodi", istaknuo je. Od 56.000 Židova koji su živjeli u Belgiji početkom rata, oko 25.000 je deportirano u Auschwitz, a preživjelo ih je tek 1.200.

MBANGA-PONGO, Kamerun - Kiša je zakomplicirala rad na sakupljanju tijela iz putničkog zrakoplova koji se srušio u Kamerunu tijekom vikenda dok je otkriće crne kutije povećalo izglede da stručnjaci utvrde što je dovelo do pada zrakoplova Kenya Airways. Ekipe koje tragaju za tijelima su u utorak nastavile posao na močvarnom području 20 kilometara od kamerunskog trgovačkog centra Douale otkuda je u subotu i poletio zrakoplov. Svih 114 putnika i članova posade u zrakoplovu su poginuli u nesreći. Thomas Sobakam, glavni meteorolog za zračnu luku Douala, je rekao kako su otkriveni ostaci 28 ljudi koji su se nalazili u zrakoplovu. Neki od njih, on nije mogao reći koliko, su mogli biti identificirani uz pomoć dokumenata pronađenih s ostacima. Bila su potrebna gotovo dva dana da se utvrdi gdje se nalaze ostaci zrakoplova jer je najveći dio bio nestao u gustom raslinju i mutnoj vodi.

BEOGRAD - Skupština Srbije je u utorak poslije podne, pod predsjedanjem novoizabranog predsjednika, radikala Tomislava Nikolića, nastavila sjednicu napadima radikala na predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je Nikolićev izbor ocijenio štetnim za državne interese. Zbog izbora Nikolića za predsjednika Skupštine, zasjedanje su napustili zastupnici iz stranke G 17 Plus, a njihov predsjednik Mlađan Dinkić je izjavio da zbog istog razloga prekida pregovore o novoj vladi kao i sve veze s Vojislavom Koštunicom, "tehničkim" premijerom i predsjednikom Demokratske stranke Srbije (DSS) čiji su zastupnici glasovali za Nikolićev izbor.

BEOGRAD - Vlasti u Beogradu obaviještene su u utorak da je Vijeće Europe odlučilo da u subotu na platou ispred skupštine Srbije ne podigne zastavu Vijeća Europe u znak obilježavanja početka srbijanskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, objavio je beogradski radio B92. Ta je odluka donijeta, kako javlja B92, zbog izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine. U utorak je odgođeno i parafiranje sporazuma između Srbije - EU o viznim olakšicama i readmisiji, također zbog Nikolićeva izbora, javio je B92 pozivajući se na izvore u EU.

WASHINGTON - Šestorica pripadnika terorističke ćelije, od kojih su četvorica kosovski Albanci, uhićena su u noći na utorak u američkoj saveznoj državi New Jerseyu pod optužbom da su planirali napad na vojnu bazu Fort Dix u kojem su htjeli "ubiti što više vojnika" kao dio "džihada" protiv Amerike, objavio je ured državnog tužitelja New Jerseya i Središnji istražni ured (FBI). Od šestorice uhićenih "islamskih radikala", jedan je rođen u Jordanu, drugi u Turskoj, a četvorica su Albanci s Kosova, od kojih trojica braće. Svi su imali regulirani useljenički status u SAD, a FBI ih je pratio 15 mjeseci. Šestorica uhićenih trebala bi u utorak biti izvedena pred Okružni sud u Camdenu kako bi se suočila s optužbama za zavjeru za ubojstvo američkih vojnika, potvrdio je Michael Drewniak, glasnogovornik ureda državnog tužitelja New Jerseya.

OSLO - Norveška policija u utorak je uhitila četrdesetogodišnjeg norveškog državljanina podrijetlom iz Bosne i Hercegovine kojeg se sumnjiči da je 1992. u domovini počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom, priopćila je policija u utorak, a javile agencije. Ovo je drugo uhićenje jednog osumnjičenika za ratne zločine iz BiH u Norveškoj u dva tjedna. Muškarac čiji identitet nije objavljen, optužen je za "nekoliko slučajeva teškog nasilja, nezakonitog stjecanja imovine i silovanja", rekao je na tiskovnoj konferenciji Jan Erik Thomessen, načelnik kriminalističke policije, javlja agencija France Presse. Zločini su počinjeni na jugu Bosne i Hercegovine između svibnja i rujna 1992. nad srpskim civilima, dodao je. Prema medijskim izvješćima zločini su počinjeni u zatočeničkom logoru, navodi agencija Associated Press.

OSLO - Iranski ministar vanjskih poslova je u utorak inzistirao da se njegova islamska država protivi nuklearnom oružju i samo želi posjedovati nuklearnu tehnologiju za miroljubive svrhe. "Mi smo protiv nuklearnog oružja i smatramo da je vrijeme nuklearnog oružja gotovo", kazao je Manouchehr Mottaki na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim norveškim kolegom Jonasom Gahrom Stoereom. Iran je u utorak pristao na nagodbu koja će omogućiti da se s mrtve točke pokrene sjednica u Beču o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koja je zapela prije tjedan dana. Iranski ministar vanjskih poslova nije komentirao taj napredak, ali je rekao novinarima da je Iran "država koja voli mir".

DUBAI - Predsjednik SAD-a George W. Bush zadržat će na stolu i vojnu opciju dok traži diplomatsko rješenje u sporu s Iranom oko njegovih nuklearnih planova, rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice. "Američki predsjednik neće napustiti vojnu opciju i vjerujem da mi ne želimo da to učini", rekla je Rice u razgovoru za televiziju Al Arabiya čiji je jedan dio emitiran u utorak. Rice je u razgovoru, prenesenom na arapskom, rekla da Bush ostaje "predan diplomatskoj opciji. Ako svijet ostane čvrst ima izgleda za uspjeh diplomatske opcije". "Irancima kažem... postoje dvije opcije - izolacija i dijalog", rekla je Rice. Rice je potvrdila da će Washington promijeniti svoju politiku spram Teherana, koju vodi otkako je u islamskoj revoluciji svrgnut saveznik SAD-a šah Reza Pahlavi, ako Iran prekine obogaćivanje urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙