FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Broj terorističkih napada u svijetu povećao se za 25 posto u 2006. godini, u odnosu na 2005., no u njima je poginulo 40 posto više osoba jer teroristi rabe sve smrtonosnija sredstva u svojim napadima, pokazalo je godišnje izvješće američkog State Departmenta, objavljeno u ponedjeljak. U dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku, ističe se kako je hrvatska Vlada u 2006. povećala svoje sudjelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu s 50 na 147 vojnika, te kako je 8. prosinca 2006. Hrvatski sabor odobrio povećanje kontingenta RH u Afganistanu na 200 vojnika u 2007. i 300 u 2008. godini. Kada je riječ o samom teritoriju Hrvatske, američko izvješće ističe kako "duge kopnene i morske granice Hrvatske predstavljaju izazov za nadzor i provedbu zakona, te kako se ulažu kontinuirani napori za poboljšanje integriteta granica, režima izvozne kontrole, i spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje".

HILLA - Jedanaest civila, među kojima 3 žene i 2 djece, ubijeni su a tri su osobe ranjene u utorak u napadu na minibus, južno od Bagdada, doznaje se od službi sigurnosti. "Minibus s putnicima iz Bagdada napadnut je na glavnoj cesti u blizini Iskanderije, 60 km južno do Bagdada. Naoružane osobe su otvorile vatru i ubile 11 ljudi, rekao je pukovnik policije Hille. Još tri putnika minibusa su ranjena, dodao je ne navodeći pojedinosti o napadu i počiniteljima.

KHOST - U napadu pobunjenika na upravnu zgradu okruga na jugoistoku Afganistana ubijena su četiri talibana, objavila je u utorak međunarodna koalicija koju vode Sjedinjene Države. Dvanaestak talibanskih gerilaca napalo je u ponedjeljak navečer bacačima raketa i strojanicama zgradu uprave okruga Spera u pokrajini Khost, objašnjava se u priopćenju koalicije. "Afganistanska policija je ubila četiri pobunjenika", dodaje tekst koji naglašava da među afganistanskim snagama nije bilo stradalih.

TIRANA - Albanski parlament izglasao je sa 77 glasova za i 48 protiv bivšeg ministra za promet Lulzima Bashu na mjesto novog šefa diplomacije, prenijeli su mediji u Tirani u utorak. Basha će naslijediti istaknutog albanskog diplomata Besnika Mustafaja, koji je u srijedu podnio ostavku ne navodeći razloge za takav korak. Albanski parlament je odobrio i imenovanje 35-godišnjeg Sokola Olldashija, bivšeg ministra unutarnjih poslova, na mjesto ministra za promet i telekomunikacije. Albanski premijer Sali Berisha nedavno je rekonstruirao gotovo polovicu vlade, koja je formirana sredinom 2005 godine. Politička oporba koju predvode socijalisti govori o dubokoj krizi Berishina kabineta.

HAVANA - Predsjednik Fidel Castro objavio je svoj četvrti članak uoči 1. svibnja, u kojem traži "energetsku revoluciju", ali nije kazao hoće li se pojaviti u javnosti za svečanost 1. svibnja. Pod naslovom "Energetska revolucija se nameće", kubanski predsjednik razrađuje teme iz svoja dva prethodna članka u kojima se protivi proizvodnji "zelenih" goriva od kukuruza ili soje i naglašava da ne prebacuje krivnju na brazilskog predsjednika Lulu ni na Brazilce što su se dogovorili s američkim predsjednikom George W. Bushom o razvoju alternativnih goriva. "Američko carstvo je svijetu zadalo zadatak da proizvede biogoriva kako bi oslobodile Sjedinjenje Države, najvećeg svjetskog potrošača energije od svake vanjske ovisnosti o ugljikovodicima", piše kubanski predsjednik koji članak završava sa željom da "prvi svibnja radnicima i narodima svijeta bude dan za razmišljanje o tim temama".

BOGOTA - Kolumbijska mornarica je ostvarila rekordnu zapljenu droge u povijesti zemlje otkrivši oko 27 tona kokaina skrivenog duž pacifičke obale, priopćio je u ponedjeljak ministar obrane. Kokain, čija je vrijednost pri prodaji na veliko više od 500 milijuna dolara, pronađen je u nedjelju uronjen u vodu u 1.000 paketa svaki po 27 kilograma u blizini obalnog grada Pizzara, 400 kilometara zapadno od Bogote, rekao je na konferenciji za novinare ministar obrane Juan Manuel Santos. Santos je kazao kako je zapljena rezultat osmomjesečnog rada policijskih tajnih agenata i označio ju kao "najveću u povijesti Kolumbije". Kokain je bio pohranjen u blizini u ocean potopljenog ušća rijeke kojem se moglo pristupiti samo morem, kazao je on. U operaciji nije nitko uhićen, ali se vjeruje kako droga pripada najvećoj kolumbijskoj organizaciji za trgovinu drogom, kartelu Norte del Valle, koja djeluje na tom području.

WASHINGTON - Hrvatskom iseljeniku Miljenku Mikeu Grgichu, glasovitom kalifornijskom vinaru, u ponedjeljak je u New Yorku uručena nagrada "Global Citizen Award", koju mu je za doprinos razminiranju u Hrvatskoj dodijelila humanitarna udruga Roots of Peace (Korijeni mira), sa sjedištem u Kaliforniji. Uz 84-godišnjeg Grgicha, vlasnika vinarije "Grgich Hills" na sjeveru Kalifornije, nagrada udruge Roots of Peace dodijeljena je i jordanskoj kraljici Noor, koja je u proteklih 10 godina bila "neumorni zagovornik žrtava mina i njihovih obitelji", navela je u priopćenju udruga Roots of Pace. Nagrade "Global Citizen Award", koje se dodijeljuju prvi puta, dobitnicima su predane na svečanom ručku održanom uoči isplovljenja broda "Oueen Mary II" na "Krstarenje za mir", šestodnevnu plovidbu preko Atlantika od New Yorka do Southamptona, u Engleskoj, na kojoj oko 3.000 putnika očekuje film o razminiranju u Hrvatskoj, Afganistanu i Angoli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙