FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela pripremna faza sanacije karlovačkog odlagališta otpada Ilovac

KARLOVAC, 8. svibnja 2007. (Hina) - Na karlovačkom odlagalištu otpada Ilovcu danas je, uz rad teških strojeva, počelo preslagivanje komunalnog otpada, što je pripremna faza sanacije odlagališta.
KARLOVAC, 8. svibnja 2007. (Hina) - Na karlovačkom odlagalištu otpada Ilovcu danas je, uz rad teških strojeva, počelo preslagivanje komunalnog otpada, što je pripremna faza sanacije odlagališta.

Posao preslagivanja vrijedan je 2,7 milijuna kuna, te će ga prema projektu IPZ uniprojekta TERRA iz Zagreba do 1. srpnja obavljati tvrtka Eko flor plus iz Donje Zdenčine, izvijestili su danas na konferenciji za novinare na odlagalištu karlovački gradonačelnik Damir Jelić s članovima Gradskog poglavarstva i predstavnici gradske tvrtke Čistoća, koja gospodari Ilovcem.

Rok za završetak te pripremne faze je do 1. srpnja, a cilj je da se urede kosine odlagališta i smeće prekrije zemljom, te dijelom zazeleni. Posao financiraju u jednakim djelovima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Karlovac.

Gradonačelnik Jelić zamolio je stanovnike Ilovca "da se strpe još malo", rekavši da će za trajanja radova na odlagalištu biti još jači smrad, ali će do 1. srpnja njihovi problemi sa smradom biti otklonjeni.

Projektant sanacije Danko Fundurulja rekao je da će se upravo dio uz naselje Ilovac odmah zatvarati pokrovnim slojem, te se tu neće povisivati brdo.

U daljnjem postupku sanacije uz ogradu posadit će se drveće kao antierozijski pojas.

Projektant Fundurulja također je kazao kako je sadašnja faza radova samo "usklađivanje načina rada na odlagalištu Ilovac s Pravilnikom o uvjetima u postupanju s otpadom i Zakonom o otpadu, "a pravi radovi na sanaciji Ilovca uslijedit će kao druga faza, nakon dobivanja lokacijske i građevne dozvole".

Kada počne prava sanacija, zatvorit će se dio odlagališta na koji će se staviti završni pokrovni sloj gline, koji će onemogućiti oborinske vode da ulaze u tijelo odlagališta i kao procjedne vode djeluju negativno na okoliš. Istodobno će se provući plinodrenaža i postaviti baklja za spaljivanje metana, koji nastaje kao proces truljenja otpada.

"Time će Karlovac biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će dovesti u sklad postupanje s komunalnim otpadom sa svim aktualnim zakonima o zaštiti okoliša", rekao je Fundurulja.

U trećoj fazi predviđeno je i iskorištavanje metana preko generatora i priključivanje tako dobivene struje na energetsku mrežu HEP-a.

"Ovo je početak sanacije odlagališta i ujedno početak njegova zatvaranja, jer nakon svih radova, a kada se otvori Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, ovo će odlagalište biti zatvoreno", rekao je pročelnik karlovačkog Odjela za razvitak grada Ivan Mrzljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙