FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijašević: HUS će 1. svibnja obilježiti prosvjedima u Zagrebu

SPLITt,30. travnja 2007.(Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević danas je u Splitu najavio kako će ta sindikalna središnjica ovogodišnji Međunarodni praznik rada obilježiti prosvjedima u Zagrebu ispred Tvornice duhana Zagreb i na Trgu Bana Jelačića.
SPLITt,30. travnja 2007.(Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević danas je u Splitu najavio kako će ta sindikalna središnjica ovogodišnji Međunarodni praznik rada obilježiti prosvjedima u Zagrebu ispred Tvornice duhana Zagreb i na Trgu Bana Jelačića.

Matijašević je poručio kako su radničko nezadovoljstvo privatizacijom, rasprodajom hrvatske zemlje i prirodnih resursa, sporim i neefikasnim provođenjem stečajeva, nezaposlenošću, radom na crno i produljenjem radnog vijeka, samo dio razloga zbog kojih 1. svibnja treba obilježavati prosvjedno, a ne "nakaradno uz pjesmu i hranu te druženje, nažalost i s političarima protiv kojih prosvjedujemo", poručio je Matijašević.

HUS, ponovio je, još jednom poziva sve državne institucije da ponište nezakonito provedenu pretvorbu i privatizaciju, da oduzmu nezakonito stečenu imovinu te da se izmjene zakonske odredbe kojima za profiterstvo i pljačkom stečeno ne bi bilo zastare.

Također traži da se izmjeni postojeći nepravični i nemoralni mirovinski sustav u kojemu treba ukinuti povlaštene dužnosničke mirovine, rekao je Matijašević.

Na prosvjed će iz Splita otići 150 članova HUS-a trima autobusima koji će od Vlade zahtjevati da što prije riješi probleme i hitnom privatizacijom spasi od stečaja prvenstveno tvrtke Dalmacijavino, Imota, Mils, Vodoprivreda Imotski i Adriachem, ali i druge koje su u sličnom položaju na području Splitsko-dalmatinske županije.

Propast Dalmacijavina, Milsa i Imote, koji, osim 500-injak zaposlenih, uz sebe vežu više od 10 tisuća koperanata - obiteljskih gospodarstava, kako je naglasio, izazvao bi gospodarske posljedice golemih razmjera.

Predsjednik HUS-a istaknuo je i slučaj Salonita u stečaju pozvavši Vladu da žurno donesene Uredbu kojom bi se riješila dugogodišnja agonija radnika te tvrtke i omogućila im da redovito primaju plaće do donošenja Zakona kojim će se sustavno riješiti problem radnika oboljelih od azbestoze zbog dugogodišnjeg izlaganja kancerogenom azbestu.

Matijašević je poručio i kako HUS od Vlade traži da se što prije, u skladu sa Zakonom, provede sanacija i dekontaminacija prostora tvornice Salonit te da Vlada da suglasnost na stečajni plan koji bi osigurao da ta tvrtka nakon tri godine izađe iz stečaja i sa strateškim partnerom započne s proizvodnjom luksuznih brodova i brodskog namještaja što će osigurati zapošljavanje do 350 radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙