FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži posebni zakon o privatizaciji Croatia osiguranja

ZAGREB, 12. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) traži da se privatizacija Croatia osiguranja riješi posebnim zakonom, kako bi i radnici tog osiguravajućeg društva mogli doći do svojeg paketa dionica.
ZAGREB, 12. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) traži da se privatizacija Croatia osiguranja riješi posebnim zakonom, kako bi i radnici tog osiguravajućeg društva mogli doći do svojeg paketa dionica.

Budući je Vlada odustala od reguliranja organiziranog radničkog dioničarstva (ORD) u novom Zakonu o privatizaciji, HUS inzistira da se taj zakon čim prije izmijeni, a Croatia osiguranje i još neka društva u državnom vlasništvu privatiziraju posebnim zakonima, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na današnjoj konferenciji za novinare.

Podržavamo zahtjev Nezavisnih hrvatskih sindikata da se uz izmjene Zakona o privatizaciji istovremeno donese Nacionalna strategija privatizacije, kojom će se jasno odrediti što se i na koji način može privatizirati, kaže Matijašević.

Croatiu osiguranje, kao vodeću hrvatsku osiguravajuću tvrtku, treba privatizirati tako da država zadrži kontrolni paket dionica, radnici dobiju svoj paket, a ostatak dionica se proda na burzi, smatra predsjednik HUS-ova Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec.

Za radnike tražimo do 25 posto dionica, ovisno o cijeni - jer ako se dionice budu prodavale po nominalnoj cijeni od 1.400 kuna, možemo kupiti svih 25 posto bez popusta, a ako će se prodavati po tržišnoj cijeni od 18.000 kuna, trebao bi nam popust od čak 80 posto, kaže Hrašćanec.

Podsjetio je da su radnici Croatia osiguranja i drugih državnih tvrtki zakinuti prigodom prethodne privatizacije jer nisu mogli upisivati dionice niti koristiti pogodnosti popusta, pa bi tu nepravdu trebalo ispraviti prije nego se počne s ORD-om.

Uostalom, i Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1992. godine, koji nije stavljen izvan snage, predviđa da o privatizaciji Croatia osiguranja odluči Hrvatski sabor, naglašava Hrašćanec.

Ako naš prijedlog ne bude prihvaćen prije upućivanja zakona u Sabor, tražit ćemo podršku od parlamentarnih stranaka, najavio je Hrašćanec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙