FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 1. svibnja: NHS neće sudjelovati u sindikalnom okupljanju na Jelačićevu trgu

ZAGREB, 27. travnja 2007. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) najavili su danas da neće sudjelovati na okupljanju sindikalnih predstavnika na Trgu bana Josipa Jelačića, prigodom obilježavanja 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada.
ZAGREB, 27. travnja 2007. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) najavili su danas da neće sudjelovati na okupljanju sindikalnih predstavnika na Trgu bana Josipa Jelačića, prigodom obilježavanja 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada.

Čelnici pet središnjica nedavno su najavili da će se sindikalci ove godine okupiti na Jelačićevu trgu oko 10 sati, odakle će prvosvibanjska povorka krenuti prema Maksimiru, gdje se već tradicionalno održava središnja proslava Praznika rada.

No, zbog "nemilih i nepotrebnih sučeljavanja na sindikalnoj sceni" oko načina obilježavanja 1. svibnja i sudjelovanja političkih stranaka u prosvjednoj povorci, NHS-ovi članovi će se okupiti izravno u Maksimiru.

Budući je 1. svibanj doista praznik rada, smatramo kako sve razlike između hrvatskih sindikata i sindikalnih središnjica barem na taj dan moraju ostati po strani, ističe NHS u priopćenju.

Poruka ovogodišnjeg sindikalnog obilježavanja Međunarodnog praznika rada u Maksimiru trebala bi biti "Tražimo reformu mirovinske reforme, jer ne pristajemo na bijedu u starosti".

Sukob oko načina obilježavanja 1. svibnja izbio je prije svega zbog želje Hrvatske udruge sindikata (HUS) da se sindikalni čelnici obrate sindikalcima i građanima na Jelačićevu trgu govorima koji bi istaknuli prosvjedni karakter 1. svibnja te podrške nekih stranaka HUS-ovim zahtjevima.

Voditelj zagrebačkog županijskog ureda HUS-a Mario Iveković izjavio je kako u sadašnjoj situaciji nije primjereno da se sindikalci obraćaju javnosti s maksimirske pozornice zajedno s vodećim političarima, pa da potom odu na besplatni grah i kobasice, već trebaju iskoristiti Međunarodni praznik rada kako bi jasno izrazili nezadovoljstvo i prosvjed.

HUS-ova povorka okupit će se oko 8,30 sati kod Trga Franje Tuđmana, odakle će prvo krenuti pred bivšu Tvornicu duhana Zagreb kako bi podsjetila na lanjski prosvjed i zauzimanje tvornice, pa potom doći na Jelačićev trg.

HUS-ovu povorku i zahtjeve su na zajedničkoj konferenciji za novinare podržale neke političke stranke, poput Hrvatske stranke prava, Socijalističke radničke partije, Ljevice Hrvatske i Demokratske stranke žena.

Čelnici ostalih središnjica zamjeraju HUS-u da je "iskočio" iz dogovora te u sindikalni prosvjed, bez njihova znanja, uključio i političke stranke.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević brani se da u njihovu prosvjedu ne sudjeluju političke stranke, ali su "otvoreni za svaku potporu".

Na proslavi 1. svibnja u maksimirskom parku građanima će biti podijeljeno 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, a troškove od 250.000 kuna pokrit će Grad Zagreb.

Sindikalci su u Maksimir pozvali predsjednike Republike, Sabora i Vlade, te zagrebačkog gradonačelnika, a zasad je potvrđen dolazak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i gradonačelnika Milana Bandića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙