FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 29. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - U povodu smrti Ivice Račana predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti članovima Socijaldemokratske partije. "Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Ivice Račana. Sudjelujući u Vašoj boli zbog gubitka dugogodišnjeg predsjednika SDP-a i stranačkog druga, želim naglasiti da je Ivica, svojom osobnošću i političkim djelovanjem, snažno obilježio zbivanja u Republici Hrvatskoj. Pokojni Ivica Račan, obilježio je noviju hrvatsku povijest. Uz brojne političke i državne dužnosti koje je obnašao, ostat će zapamćen kao čovjek koji je omogućio demokratske promjene u Hrvatskoj, te kao premijer koji je Hrvatsku usmjerio na europski put. U složenim političkim prilikama bivše zajedničke države, Ivica Račan je Hrvatsku na različite načine zastupao u tadašnjim saveznim tijelima.

ZAGREB - "Gubitkom i smrću Ivice Račana Hrvatska ostaje osiromašena za jednog u političkim mjerilima značajnog, važnog i velikog čovjeka", rekao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u povodu smrti Ivice Račana. U Hrvatskom saboru otvorena je Knjiga žalosti, spuštene su i zastave na pola koplja i upisat ću se u Knjigu žalosti, rekao je Šeks novinarima u Saboru. U četvrtak će biti komemoracija u Hrvatskom saboru, najavio je Šeks. Predsjednik Sabora izrazio je najdublju sućut obitelji i rodbini Ivice Račana, njegovim prijateljima, znancima, stranačkim prijateljima i SDP-u. "Otišao je čovjek koji je u više zadnjih desetljeća, djelujući na hrvatskoj političkoj i javnoj pozornici, obilježio tu političku pozornicu kao državnik, kao političar, kao bivši predsjednik Vlade i kao saborski zastupnik", istaknuo je Šeks.

ZAGREB - "U ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime želim izraziti svoju duboku sućut obitelji, prijateljima i članovima SDP-a, ali i poštovanje prema liku i djelu Ivice Račana, prije svega zato jer je bio čovjek koji je u zadnja dva desetljeća bio jedan od aktera suvremene hrvatske povijesti", izjavio je novinarima, ispred crkve Majke Božje Lurdske, premijer Ivo Sanader. "Nas dvojica smo bili politički rivali, politički protivnici, i u mnogo čemu se nismo slagali, imali smo različita mišljenja. Međutim u ovom trenutku to pada u drugi plan i želim istaknuti ono ljudsko - žao mi je da je patio i da je opaka bolest ipak na kraju pobijedila", rekao je premijer Sanader. Ocijenio je kako je Račan "sigurno bio jedan od vodećih ljudi u hrvatskoj politici", odavši mu priznanje na njegovu političkom radu.

ZAGREB - U povodu smrti bivšeg premijera i saborskog zastupnika, Ivice Račana, Vlada Republike Hrvatske izrazila je sućut obitelji, suradnicima i prijateljima, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. "Ivica Račan bio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske u zahtjevnom razdoblju od 2000. do kraja 2003. godine. Utjecao je na promjene, jačanje međunarodnog položaja i okretanja Hrvatske Europi. Kao političar, bio je svjedok i sudionik svih značajnih političkih zbivanja za Hrvatsku posljednjih desetljeća. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader, u ime Vlade RH i svoje osobno, uputio je brzojav sućuti obitelji Ivice Račana, a razgovarao je i sa zamjenicom predsjednika SDP-a Željkom Antunović prenijevši njoj i svim članovima SDP-a svoju sućut. Knjiga žalosti za bivšeg premijera Ivicu Račana biti će otvorena u Vladi od ponedjeljka 30. travnja",

stoji u priopćenju.

ZAGREB - Čelnici parlamentarnih stranaka ocijenili su da smrt Ivice Račana predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku političku scenu, ističući njegovu ulogu u stvaranju neovisne Hrvatske i demokratizaciji društva. Predsjedništvo HDZ-a u priopćenju ističe da je Račan kao političar, stranački čelnik i bivši premijer sudjelovao u oblikovanju najznačajnijeg razdoblja suvremene hrvatske povijesti, te da je, djelujući više desetljeća u hrvatskom javnom i političkom životu, u sebi nosio obilježja tih vremena, ali i snagu prihvaćanja promjena. Za predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić smrt Ivice Račana je žalosna vijest i kraj jedne političke ere. Prisjetila se da je s Račanom intenzivno surađivala za vrijeme koalicijske vlasti, kada su se, kako kaže, članice koalicije učile koalicijskom funkcioniranju do tada nepoznatom u Hrvatskoj. Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je da je Račan čitav svoj život posvetio razvoju socijal-demokracije na hrvatskoj političkoj sceni, te da je upravo on bio taj koji je, predvodeći hrvatsko izaslanstvo koje je napustilo kongres jugoslavenskih komunista u Beogradu, pokrenuo proces osamostaljivanja Hrvatske. Predsjednik HSP-a Anto Đapić izrazio je sućut Račanovoj obitelji, ocijenivši da je smrt Ivice Račan nenadoknadiv gubitak za njegovu obitelj i stranku, ali i za hrvatsku političku scenu. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je kako joj je iskreno žao Ivice Račana "koji je bio moralna veličina u hrvatskoj politici i nemoguće će ga biti nadoknaditi i u politici i u stranci".

ZAGREB - Komemorativni skup u povodu smrti Ivice Račana održat će se u srijedu, 2. svibnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", priopćio je danas SDP, u čijoj će središnjici na Iblerovu trgu od 13 sati biti otvorena knjiga žalosti. Osim u stranačkoj središnjici, svi zainteresirani građani u knjige žalosti moći će se upisati i u županijskim i gradskim organizacijama SDP-a. U SDP-u ističu da će posljednji ispraćaj i pokop Ivice Račana, prema njegovoj želji, biti samo za krug obitelji i najbližih prijatelja, pa stoga njihov datum i vrijeme stranka neće objaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙