FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

HANNOVER - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju nakon razgovora s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom u Hannoveru da će pregovori s Turskom o ulasku u Europsku uniju dugo trajati. Nakon što je Erdogan kritizirao Njemačku što nije više učinila da se taj proces ubrza, Merkel je dala do znanja da to nije moguće. "Oduvijek se zna da će ukupan proces biti dugačak, a završetak otvoren", rekla je njemačka kancelarka novinarima u Hannoveru na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom. Erdoganov posjet događa se nakon višetjednih turskih kritika Njemačke i ljutnje što Turska nije pozvana na nedavnu proslavu 50. godišnjice EU-a u Berlinu.

BAGDAD - Politički pokret iračkog vjerskog i gerilskog vođe Moqtade al-Sadra u nedjelju je priopćio da će se u ponedjeljak povući iz iračke Vlade ne bi li tako pokazao koliko inzistira na određivanju točnih rokova američkoga povlačenja iz Iraka. Predstavnici Sadrova pokreta koji ima šest ministarstava i četvrtinu svih parlamentarnih mjesta u savezu šijitskoga premijera Nurija al-Malikija kažu da će to službeno objaviti u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Taj je potez vjerojatno neće srušiti, ali bi u trenutku kad se Vlada nacionalnoga jedinstva koju predvode šijiti, a puna je frakcija, trudi prebroditi duboku sektašku podijeljenost, mogao stvoriti nove napetosti.

WASHINGTON - Svjetski financijski dužnosnici suglasili su se u nedjelju na sastanku Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora MMF-a u Washingtonu o potrebi jačanja i modernizacije njegove politike nadzora tečajeva, kako bi se osigurala njezina djelotvornost i globalni zahvat. Predsjedavajući tog odbora, na kojem se utvrđuje politika MMF-a, britanski ministar financija Gordon Brown, kazao je kako se kvaliteta i otvorenost tog nadzora mora poboljšati u interesu očuvanja globalne gospodarske stabilnosti. Reviziju tog nadzora, po Brownovim riječima, treba provesti na način da se "ne dodaju nove obveze" zemljama članicama MMF-a.

ABUJA - Pristaše oporbe palile su u nedjelju zgrade, blokirale ceste i postavljale barikade uz biračka mjesta u Nigeriji, nakon što su prvi rezultati najavili veliku pobjedu vladajuće stranke na izborima koje oporba smatra nepoštenima. Nigerijske novine procijenile su da je pedesetak ljudi ubijeno u nasilju koje se povezuje sa subotnjim izborima za 36 guvernera nigerijskih saveznih država. To su izbori na kojima će Nigerijci steći predodžbu o tome što mogu očekivati 21. travnja na predsjedničkim izborima. Vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP) zadržala je 11 od 13 država u kojima je izborno povjerenstvo objavilo rezultate. Oporbena Svenigerijska narodna stranka zadržala je jednu državu, a jugoistočna savezna država Abia prešla je iz ruku PDP-a u ruke oporbenog Progresivnog narodnog saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙