FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UO HFP-a prihvatio ponudu CMI-a za sisačku Valjaonicu

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je na današnjoj sjednici ponudu švicarskog Commercial Metals International (CMI) za kupnju stopostotnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak (VCS), a tu odluku bi na svojoj ovotjednoj sjednici trebala potvrditi i hrvatska Vlada.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je na današnjoj sjednici ponudu švicarskog Commercial Metals International (CMI) za kupnju stopostotnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak (VCS), a tu odluku bi na svojoj ovotjednoj sjednici trebala potvrditi i hrvatska Vlada.

CMI je za dionice bivše sisaške željezare ponudio cijenu od 37 milijuna kuna, ali je u ponudi naveo da će 10 milijuna kuna platiti odmah, a 27 milijuna kuna pod uvjetom da VCS raskine aneks ugovora o ekskluzivnom pravu distribucije proizvoda sisačke tvrtke s talijanskim Pipex-om.

U tom je aneksu sporna vrlo visoka odšteta u slučaju raskida ugovora, a iz CMI-a su istaknuli kako ne namjeravaju na sebe preuzeti obvezu namirenje te odštete.

Predsjednik UO HFP-a i potpredsjednik Vlade Damir Polančec je istaknuo kako je i sam zatražio očitovanje Nadzornog odbora i predsjednika Uprave VCS-a Damira Begovića, jer se taj aneks nikada nije našao pred UO HFP-a, "niti se Begović s ikim iz ove sobe konzultirao kada ga je sklapao".

Stoga je Polančec poručio Begoviću da raskine aneks, odnosno ugovori "realne penale", i to prije sklapanja kupoprodajnog ugovora s novim vlasnikom, tj. u roku od dva do tri tjedna.

Dodao je i kako je sam prije 20-tak dana kontaktirao s predstavnicima slovačke Željezare Podbrezova, vlasnicima Pipex-a, pozvavši ih da "budu kooperativni i sudjeluju u raskidu aneksa".

Prihvaćanjem ponude CMI-a, švicarske podružnice američke kompanije Commercial Metals Company (CMC), VCS-u su u narednih pet godina osigurana ulaganja veća od 200 milijuna kuna u materijalnu imovinu te više od 300 milijuna kuna u obrtna sredstva.

Također, osigurano je i zadržavanje 1.209 radnika VCS-a, kao i 207 radnika Remonta Caprag na tri godine, što je rezultat socijalnog sporazuma između CMI-a i sindikata koji su aktivni u sisačkoj tvrtki.

Predstavnik sindikata u UO HFP-a, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević je pak istaknuo kako se CMI socijalnim sporazumom obvezao ulagati i u zaštitu na radu, kao i zaštitu okoliša, pa je jedna od prvih najavljenih investicija upravo u poboljšanje kvalitete zraka u samoj tvornici i oko nje.

Ujedno, CMI je ponudio i podmirenje svih dospjelih obveze VCS-a prema državnim vjerovnicima, većih od 44 milijuna kuna te oslobađanje državnih jamstava u iznosu većem od 136 milijuna kuna, kao i svih ostalih obveza VCS-a prema ostalim vjerovnicima.

U analizi ponude obavljena je i bonitetna 'provjera' CMI-a te je utvrđeno da se radi o financijski vrlo snažnoj kompaniji visokog rejtinga, odnosno niske rizičnosti, koja je u sklopu korporacije čija je tržišna kapitalizacija veća od 7,5 milijardi dolara.

To CMI čini jedinim od najboljih ponuđača uopće u dosadašnjem tijeku privatizacije u Hrvatskoj, a njegova je ponuda usklađena i s obvezama Hrvatske preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i sa ciljevima Nacionalnog programa sanacije i restrukturiranja industrije čelika, zaključio je Polančec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙