FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Ukrajinski predsjednik i njegov proruski protivnik Viktor Janukovič sastali su se u petak ujutro u Kijevu kako bi pokušali pronaći rješenje političke krize u Ukrajini izazvane raspuštanjem parlamenta, objavilo je predsjedništvo. "Predsjednik Viktor Juščenko sastao se s premijerom Viktorom Janukovičem. Glavna tema susreta je rješenje političke krize", objavilo je predsjedništvo u priopćenju, navodeći da je susret organiziran na premijerov zahtjev. Juščenko je 2. travnja proglasio raspuštanje parlamenta, što osporava Janukovič i njegova vladina koalicija i on se obratio Ustavnom sudu koji je u utorak počeo proučavati valjanost te odluke. Premijer je u srijedu dao naslutiti mogućnost kompromisa prije presude suda. Juščenko i Janukovič su se već sastali nekoliko puta od izbijanja krize. Nekoliko tisuća Ukrajinaca u petak je i dalje prosvjedovalo ispred Ustavnog suda.

TOKIO - Japanska vlada najavila je u petak, tri dana nakon ubojstva gradonačelnika Nagasakija, da namjerava pooštriti zakon o prodaji vatrenog oružja. "Ono što se dogodilo u Nagasakiju pravi je izazov demokraciji", naglašava glasnogovornik vlade Yasuhisa Shizaki na konferenciji za novinare. Vlada "taj događaj shvaća ozbiljno i poduzet će mjere", nastavio je. Shizaki će predsjedati odborom "koji će promicati iskorjenjivanje vatrenog oružja", a odbor će prvi sastanak održati sljedećeg tjedna i "analizirati će nedavne slučajeve uporabe vatrenog oružja", precizirao je. Gradonačelnik Nagasakija Iccho Ito, 61-godišnji pacifist podlegao je u srijedu ozljedama nakon što je u utorak na ulici jedan član podzemlja pucao u njega.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primit će u ponedjeljak zastupnice iračkog parlamenta koje će se u Hrvatskoj upoznati s iskustvima u zaštiti ljudskih prava, napose prava žena i nacionalnih manjina, najavilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Posjet iračkog izaslanstva od 20. do 27. travnja, organizirao je MVPEI u okviru pružanja razvojne pomoći Republici Irak, a u cilju jačanja demokracije i vladavine prava te promicanja zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, pojašnjava se u priopćenju. Ala Talabani, voditeljica izaslanstva, zastupnica u iračkom parlamentu i koordinatorica u nevladinoj udruzi Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose Areez Abdulmahdi, obratit će se u ponedjeljak novinarima zajedno s Grabar-Kitarović nakon razgovora u MVPEI-ju.

LJUBLJANA - Autocesta od graničnog prijelaza Obrežje/Bregana do Ljubljane, koja se onda nastavlja prema graničnom prijelazu Karavanke s Austrijom, bit će u cijelosti završena do kraja 2008. godine, navodi u petak ljubljansko "Delo" koje se poziva na izjave predstavnika državne agencije za autoceste (DARS). Investicijska vrijednost triju dionica koje još nedostaju na potezu od Ljubljane do najvećeg graničnog prijelaza prema Hrvatskoj iznosi 252 milijuna eura, od čega je za ovu godinu državna agencija za autoceste (DARS) već osigurala skoro 50 milijuna. O planu DARS-a za ovu godinu, u kojemu se među ostalim predviđa 500 milijuna eura za gradnju novih cesta, parlament će raspravljati idućeg tjedna.

MALATYA - Tri žrtve napada na kršćansku izdavačku kuću u Malatiyi na istoku Turske, bile su podvrgnute višesatnom ispitivanju i mučenju, izvijestili su u petak turski listovi. Liječnik koji je operirao jednu od triju žrtava, objasnio je za list Huerriyet strašne pojedinosti tog napada bez presedana na kršćansku zajednicu Turske. Unatoč operaciji, žrtva nije preživjela, dok su druge dvije policajci pronašli mrtve na mjestu napada. Predstavnik kršćanske izdavačke kuće izjavio je kako je tvrtka dobila prijetnje zbog svojih izdanja, a sigurnosni izvori potvrdili su da je zbog moguće povezanosti s ubojstvima uhićeno deset osoba. Dok policija ispituje osumnjičene u vezi mogućih političkih motiva napada, ta su ubojstva oživjela tjeskobu koju su izazvala prethodna ubojstva pripadnika vjerskih manjina, u zemlji koja je službeno 99 posto muslimanska.

ZAGREB - Dva snažna potresa pogodila su u petak ujutro jug Japana, dok je niz potresa zabilježen 450 km od kineske obale, prenose agencije. Prvi potres u Japanu imao je magnitudu 6,7 po Richterovoj ljestvici i pogodio je arhipelag Okinawu, dok se drugi, magnitude 6,2 osjetio jedan sat poslije na susjednom otoku Miyako. U potresima nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete, prenose agencije. Meteorološka agencija upozorila je da bi valovi uz obale Miyaka mogli doseći pola metra visine, no tsunami nije zabilježen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙