FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta.
ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta.

RIM - Pozdravnim govorom predsjednika talijanskog Senata Franca Marinija u petak je u talijanskom glavnom gradu počelo parlamentarno obilježavanje 50. godišnjice Rimskih ugovora, kojima su postavljeni temelji moderne Europske unije. Predsjednik talijanskog Senata Franco Marini na proslavu je pozvao predsjednike parlamenata 27 zemalja članica Unije i triju zemalja kandidata za članstvo (Hrvatska, Turska i Makedonija). Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Među ostalima, na skupu u velikoj dvorani talijanskog Senata će govoriti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering i talijanski premijer Romano Prodi. Rimskim ugovorima, potpisanima 25. ožujka 1957. u glavnom talijanskom gradu, osnovane su Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

MAPUTO - Najmanje 72 osobe su poginule, a 360 ih je ranjeno u eksploziji skladišta oružja u glavnom gradu Mozambika Maputu, objavio je u petak ministar zdravstva te zemlje Ivo Paulo Garido za nacionalnu televiziju TVM. "Ukupno smo dosad izvukli 72 tijela, a 360 osoba je ranjeno", rekao je ministar Garido dodajući da to vjerojatno nije konačna brojka. Uzrok nesreće su visoke temperature uslijed kojih je u četvrtak navečer izbio požar koji je izazvao seriju eksplozija u skladištu oružja ministarstva obrane koje se nalazi u stambenoj četvrti oko kilometar sjeverno od Maputa. Požar je tek pred zoru ugašen, a tisuće stanovnika obližnjih četvrti pobjeglo je u panici iz svojih kuća.

PEKING - Šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu mogli bi se nastaviti za jedan do dva tjedna, izjavio je u petak američki izaslanik, Christopher Hill, dan nakon što su pregovori suspendirani. Četverodnevni razgovori u Pekingu završili su bez rezultata nakon što je Sjeverna Koreja odbila sudjelovati u pregovorima dok joj se ne odmrzne 25 milijuna dolara u stranim bankama. Diplomati su tri dana čekali transfer novca, no pregovori su propali, a sjevernokorejski pregovarači u četvrtak su se vratili u svoju zemlju. Novac je zamrznut u banci u Macau koju Sjedinjene Države optužuju da skriva "oprani novac" Pyongyanga zarađen krijumčarenjem droge.

WASHINGTON - Britanska kraljica Elizabeta II. i njezin suprug, vojvoda od Edinburgha, posjetit će u svibnju Sjedinjene Države, povodom proslave 400. godišnjice osnivanja grada Jamestowna, prvog stalnog britanskog naselja na američkom kontinentu, najavljeno je u četvrtak u američkom tisku. Kraljica Elizabeta i njezin suprug sudjelovali su i na 350. obljetnici osnivanja Jamestowna u Virginiji 1957., što je bio njezin prvi posjet Sjedinjenim Državama u ulozi britanskog monarha. Kraljica će biti nazočna i na najpoznatijoj galopskoj utrci u SAD-u Kentucky Derby-u u Churchill Downsu, koja se održava od 1875. godine. Kraljica i princ Philip svoj će boravak u SAD završiti u Washingtonu, gdje će im u Bijeloj kući domaćini biti predsjednik George W. Bush i supruga Laura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙