FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarci SEECP-a za njegovu vodeću ulogu u suradnji u jugoistočnoj Europi

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Predsjednici parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u ponedjeljak u Zagrebu su podržali jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji te istaknuli važnost nastavka uključivanja zemalja regije u Europsku uniju.Ł
ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Predsjednici parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u ponedjeljak u Zagrebu su podržali jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji te istaknuli važnost nastavka uključivanja zemalja regije u Europsku uniju.Ł

"Potičemo jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi i osnovanje Vijeća za regionalnu suradnju kao mjeru koja će osigurati trajno učinkovito usklađivanje zajedničkih nastojanja država sudionica SEECP-a, Europske unije i međunarodnih partnera", navodi se u završnoj deklaraciji konferencije održane pod nazivom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata".

Predsjednici parlamenta su podržali nastavak proširenja EU-a na jugoistočnu Europu.

"Potičemo važnosti proširenja EU-a na jugoistočnu Europu kao ključnog poticaja za stabilnost, sigurnost, boljitak i daljnje jačanje regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, te pozdravljamo činjenicu da su dvije države sudionice SEECP-a (Bugarska i Rumunjska) nedavno postale države članice EU-a", stoji u deklaraciji.

Sudjelujući u radu konferencije potpredsjednik Europskog parlamenta Angel Miguel Martinez i Klaus-Peter Willsch, zastupnik u Bundestagu Njemačke, zemlje koja trenutačno obnaša rotirajuće predsjednišvo EU-a, podržali su europsku perspektivu jugoistoka Europe.

Sudionici ove, šeste po redu konferencije, potvrdili su u svojoj završnoj deklaraciji stav da je članstvo svih država jugoistočne Europe u Europskoj uniji najbolji poticaj i okvir za trajni mir, stabilnost i suradnju u regiji.

Oni su također naglasili ulogu i odgovornost nacionalnih parlamenata u jačanju regionalne suradnje, posebice u promicanju demokracije, političkog i socijalnog dijaloga, zaštite ljudskih i manjinskih prava te poticanja gospodarskog rasta.

Također su pozdravili postignuti napredak u jugoistočnoj Europi glede učvršćivanja demokracije, stabilnosti, prosperiteta, dobrosusjedskih odnosa, regionalne suradnje i integracije u europske i euroatlantske institucije.

U deklaraciji se ističe važnost Kosova kao demokratskog, multietničkog društva utemeljenog na vladavini prava. "Nastavljamo zagovarati potrebu za primjerenim, uravnoteženim i realističnim pristupom slijedom dogovora o vrijednosti kompromisnog rješenja, u interesu obje strane i cijele regije".

Predsjednici parlamenata SEECP-a pozdravljaju i namjeru izraženu na summitu NATO-a u Rigi da one zemlje SEECP-a koje zadovoljavaju NATO-ove standarde dobiju pozivnice za članstvo na predstojećem summitu 2008.

U radu Konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a u Zagrebu sudjelovali su predsjednici parlamenata, ili njihovi predstavnici, Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Turske i Njemačke te predstavnici Europskog parlamenta, OESS-a, Zapadnoeuropske unije, Pakta o stabilnosti i UNMIK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙