FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEECP: Parlamenti ključni za jugoistok Europe

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Jugoistočna Europa preuzima vodstvo i vlasništvo nad svojom sudbinom, a ključnu ulogu u tom procesu, nužnom za ostvarivanje zajedničkog cilja - ulaska u euroatlantske integracije - ima parlamentarna dimenzija, zajednička je poruka sudionika 6. konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koja se u ponedjeljak održava u Zagrebu.
ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Jugoistočna Europa preuzima vodstvo i vlasništvo nad svojom sudbinom, a ključnu ulogu u tom procesu, nužnom za ostvarivanje zajedničkog cilja - ulaska u euroatlantske integracije - ima parlamentarna dimenzija, zajednička je poruka sudionika 6. konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koja se u ponedjeljak održava u Zagrebu.

"Ova regija preuzima vodstvo i vlasništvo u impresivnom nizu važnih inicijativa oko političkih i gospodarskih prioriteta zemalja regije i njihovih regija nastojeći ostvariti gospodarski i društveni napredak u širem europskom i euroatlantskom okviru", rekao je u svojem govoru zamjenik posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Michael Mozur.

On je zagrebačku konferenciju, naslovljenu "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata", nazvao povijesnom zato što se održava u "kontekstu fundamentalnog pomaka u načinu na koji zemlje jugoistoka Europe pristupaju zajedničkim temama i problemima u regiji". Zemlje regije ušle su u proces političke suradnje, u kojima sudjeluju parlamenti nacionalne i lokalne vlasti, gospodarske suradnje obilježene sporazumima o energiji i slobodnoj trgovini, zajedničkog regionalnog investicijskog odbora, te zajedničkih napora u postizanju regionalne sigurnosti, suradnjom u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, rekao je Mozur.

U jugoistočnoj Europi regionalnu suradnju pokreće zajednička perspektiva zemalja regije za euroatlantskim integracijama, ocijenio je on.

Sudionicima konferencije obratio se i Sotirios Hatzigakis, potpredsjednik parlamenta Grčke, zemlje koja je SEECP-om predsjedala prije Hrvatske, ustvrdivši kako je vidljivo da zemlje regije redovno surađuju na mnogim razinama i u mnogim dimenzijama i da se ta suradnja odvija "u trenucima kad je euroatlantska orijentacija svih zemalja sudionica SEECP-a naš zajednički nazivnik".

"Ta regionalna suradnja napravila je značajne korake i u korist europskog smjera zemalja koje su pristupile ili žele postati članicama Europske unije... i mi se nadamo da će uskoro sve zemlje europskog jugoistoka biti ravnopravne članice europske obitelji", kazao je Hatzigakis, ustvrdivši kako će Grčka i ubuduće davati punu potporu toj perspektivi.

U nastavku je govorio i posljednji član trojke SEECP-a, predsjednik Narodnog sobranja Bugarske Georgi Pirinski, čija zemlja u svibnju preuzima predsjedanje SEECP-om od Hrvatske. On je ustvrdio kako unatoč postojanju nekolicine teških i akutnih problema regija napreduje prema zajedničkom cilju, ulasku svih zemalja u euroatlantske integracije. Proces suradnje u jugoistočnoj Europi preuzima parlamentarnu dimenziju od Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a upravo ta dimenzija, prema njegovim riječima, "ima ključnu ulogu za sve faze suradnje među zemljama članicama procesa kao izraz načela regionalnog vlasništva".

SEECP je donio odluku kojom se u Sofiji uspostavlja trajno Tajništvo za parlamentarnu dimenziju SEECP-a koje će imati zadaću koordinirati suradnju regije s raznim europskim institucijama prije svega na parlamentarnoj, ali i na svim drugim razinama.

Pirinski je ocijenio kako je odluka da Bugarska postane središte koordinacije za suradnju jugoistočne Europe veliko priznanje i odgovornost za još aktivnije uključivanje Sofije u SEECP.

"Veza koju Bugarska može pružiti između regionalne dimenzije parlamentarne suradnje i europske perspektive vrlo je pozitivan aspekt", ustvrdio je Pirinski, čija je zemlja odnedavno članica Europske unije, dodavši kako narodi i zemlje moraju surađivati kako bi se usvojili europski standardi i poboljšalo funkcioniranje institucija.

"Nacionalni parlamenti pozvani su razviti odgovorni politički dijalog kao jedini način ostvarenja europskih standarda mira, demokracije i napretka", istaknuo je predsjednik bugarskog parlamenta.

Konferencija predsjednika parlamenata procesa suradnje u jugoistočnoj Europi trebala bi u ponedjeljak usvojiti zajedničku deklaraciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙