FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena konferencija predsjednika parlamenata država članica SEECP-a

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Konferencija predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a pod nazivom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata", koja se održava u sklopu jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, otvorena je u ponedjeljak u Zagrebu.
ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Konferencija predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a pod nazivom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata", koja se održava u sklopu jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, otvorena je u ponedjeljak u Zagrebu.

Predsjedavajući konferencije, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u svom je uvodnom govoru podsjetio da se ovaj skup održava u godini u kojoj EU obilježava svoju pedesetu godišnjicu.

"Znamo da je na izvoru te velike ideje ujedinjene Europe stajala - vizija. Povijesnu opravdanost i političku dalekosežnost te vizije Europe utemeljene na zajedništvu u slobodi, demokraciji, jednakosti, poštivanju nacionalnih, ljudskih i manjinskih prava, te razvitka u miru, potvrdilo je upravo tih proteklih pola stoljeća", rekao je Šeks dodajući da je tih pedeset godina proteklo u postupnom, ne uvijek lakom procesu integriranja Europe i njena proširenja.

"Naši su prostori, donedavno, bili isključeni iz te povijesne europske preobrazbe. Ali, raskidajući s tragedijama nedavnih ratova, oslobađajući se postupno starih predrasuda i stereotipa i potvrđujući - postupno i ne uvijek bez teškoća - spremnost da usvojimo standarde i vrijednosti Europske unije i euroatlanske zajednice slobodnog svijeta, i naše zemlje danas sudjeluju u oblikovanju tog velikog projekta ujedinjene Europe", kazao je Šeks istaknuvši da je upravo to i vodeća misao i temeljni cilj hrvatskog predsjedanja SEECP-om.

"Hrvatski sabor prepoznaje novo političko vrijeme, podupire politiku pristupanja u članstvo u Europskoj uniji i politiku jačanja suradnje na jugoistoku Europe", istaknuo je.

Očekuje se da će ova, šesta po redu konferencija potvrditi stav da je članstvo svih država jugoistočne Europe u Europskoj uniji najbolji poticaj i okvir za trajni mir, stabilnost i suradnju u regiji kao i da će naglasiti važnost uloge i odgovornosti nacionalnih parlamenata u procesu jačanja regionalne suradnje, posebice u području promicanja demokracije, političkog i socijalnog dijaloga, zaštite ljudskih i manjinskih prava te poticanja gospodarskog rasta.

Na konferenciji će biti usvojena deklaracija koja bi trebala podržati jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji na području jugoistočne Europe i osnivanje Vijeća za regionalnu suradnju kao mjeru koja će osigurati trajno učinkovito usklađivanje zajedničkih nastojanja država sudionica SEECP-a, Europske unije i međunarodnih partnera. Izrazita bi podrška trebala biti izražena nastavku proširenja EU-a na jugoistočnu Europu.

Konferencija je okupila predsjednike parlamenata, ili njihove predstavnike, Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Turske i Njemačke te predstavnike Europskog parlamenta, OESS-a, Zapadnoeuropske unije, Pakta o stabilnosti i UNMIK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙