FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. travnja 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. travnja 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HAVANA - Na Kubi živi više od 800 stogodišnjaka, a najstarija od njih ima 122 godine i živi u pokrajini Granma, 760 jugoistočno od Havane, piše u subotu list Granma. "Starenje kubanskoga stanovništva proizlazi uglavnom iz povišenja očekivane životne dobi (trenutačno 78 godina) i slabog nataliteta tijekom posljednjih desetljeća", piše Granma. Prema sadašnjim podacima "statistike pokazuju da će 2030. godine trećina kubanskog stanovništva biti starija od 60 godina", piše list. Od 22. do 25. svibnja održat će se 3. susret stogodišnjaka u sklopu međunarodnog kongresa dugovječnosti u organizaciji liječničkog udruženja "Klub 120-godišnjaka" koji je osnovao jedan od osobnih liječnika Fidela Castra koji će u kolovozu proslaviti 81. rođendan.

WASHINGTON - Bizarna smrt zadesila je starijeg Amerikanca u državi New York: umro je zatrpan nekoliko metara visokim brdom najraznovrsnijeg otpada i kućnog smeća koje se očito urušilo i pokopalo starca. Prema napisima američkih medija od subote, iz gomila otpada u privatnom stanu pokojnika policija je spasila njegovu prijateljicu, 85-godišnjakinju. Koliko je dugo stariji par ležao u smeću u svom stanu u Woodmereu, zasad nije jasno, budući da je starica hospitalizirana i bez svijesti. Prema medijima, par je skupljao otpad i iz kanti u susjedstvu, a i s odvoza krupnog otpada. Prikupljeno su skladištili u svom stanu, tako da su brda smeća sezala po nekoliko metara sve do stropa.

LONDON - Skupina britanskih znanstvenika otkrila je u mozgu protein koji bi mogao biti uzrokom povišenoga krvnog tlaka, pokazala je studija objavljena u časopisu Hypertension. Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu izolirali su protein JAM-1 u mozgu i otkrili da izaziva upale koje sprječavaju cirkulaciju i smanjuju dotok kisika u mozak. Po njima hipertenzija je upalna bolest mozga, više nego srčana bolest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙