FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija pozvala partnere da jasno iskažu potporu Nabuccu

BEČ, 13. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Čvrsta odluka Rusije da nastavi s projektom gradnje plinovoda Blue Stream nalaže zemljama u sastavu konzorcija Nabucco da iskažu bezrezervnu potporu tom projektu, upozorio je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.
BEČ, 13. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Čvrsta odluka Rusije da nastavi s projektom gradnje plinovoda Blue Stream nalaže zemljama u sastavu konzorcija Nabucco da iskažu bezrezervnu potporu tom projektu, upozorio je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.

Plinovod Nabucco, dug 3.300 kilometara i vrijedan 4,6 milijardi eura, trebao bi transportirati plin od Kaspijskog jezera do Europe i time ublažiti njezinu ovisnost o ruskom plinu. No, projekt se našao na meti oštrih kritika zbog kašnjenja i nepostojanja konkretnih rokova za priključenje plinovoda na distribucijsku mrežu kao i očiglednih kolebanja pojedinih članica konzorcija, posebno Mađarske.

"Rusija je nesumnjivo spremna ulagati a raspolaže i potrebnim sredstvima te svi sudionici projekta moraju shvatiti da više nema vremena za igre i igrice", upozorio je Gusenbauer.

Naime, Moskva želi produljiti konkurentski projekt Blue Stream preko Balkana sve do Mađarske. Čvrsta odluka Rusije da nastavi sa svojim planom možda je pridonijela jačanju potpore Nabuccu, koji podupire Europska unija, nagađa austrijski kancelar.

"To jasno pokazuje svim sudionicima da je Nabucco jedino rješenje ako uistinu želimo diversificirati našu opskrbu energijom", dodao je.

Austrijska naftna i plinska grupa OMV predvodi konzorcij Nabucco koji obuhvaća i kompanije iz tranzitnih zemalja, uključujući mađarski MOL, bugarski Bulgargaz, rumunjski Transgaz i turski Botas.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany izjavio je da Mađarska ne želi isključiti nijednu opciju, što je potpirilo strahovanja da bi mogao dati košaricu Nabuccu i ustrajati na aktualnoj opciji opskrbe ruskim plinom.

Viši turski dužnosnici izjavili su prošlog tjedna da je Turska suspendirala razgovore s Gaz de Franceom o njegovu pristupu konzorciju Nabucco u znak prosvjeda protiv francuskog prijedloga zakona kojim bi se nijekanje turskog genocida nad Armencima za vrijeme Prvog svjetskog rata proglasilo kaznenim djelom.

Turski ministar energetike opovrgnuo je suspenziju razgovora ali je dodao da će politička pitanja, uključujući i sporni francuski prijedlog zakona, biti uzeta u obzir pri odabiru šestog partnera za Nabuco.

Austrijski kancelar upozorio je pak Tursku da ne povezuje ta dva pitanja. "Bilo bi nerazumno vjerovati da je moguće povezati politička pitanja s očiglednim zajedničkim ekonomskim interesima", upozorio je Gusenbauer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙