FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 6. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

GIZO - Humanitarna udruga World Vision u petak je upozorila da bi se, ukoliko pomoć hitno ne stigne, epidemije raznih bolesti mogle pokazati opasnijim nego tsunami koji je u ponedjeljak pogodio Salomonsko otočje. "Najosnovnije higijenske mjere mogu spasiti živote. Ukoliko izbiju bolesti, broj žrtava bi mogao premašiti broj žrtava samog tsunamija", izjavio je Martin Thomas iz spomenute udruge. Iako je dostava pomoći ubrzana nakon otvaranja zračne luke u Gizou, glavnom gradu Zapadne provincije i najjače pogođenom području, otežana je dostava pomoći u izolirane djelove tog otočja u Oceaniji. "Najveći nam je problem dostava pitke vode za pet tisuća ljudi koji su ostali bez domova i spavaju u improviziranim skloništima na brežuljcima, te uspostava sanitarnog čvora. Ne treba zaboraviti da smo u tropima", objasnio je Thomas.

ISLAMABAD - Vojni dužnosnici Pakistana i Indije započeli su u petak razgovore o konačnom rješenju pitanja ledenjaka Siachen u Himalaji, koji je poznat kao najviša bojišnica na svijet, javlja agencija Reuters. Obje zemlje su nuklearne sile, a od 1947. su vodile tri rata. Dva su sukoba izbila zbog planinskog područja Kašmira. Nakon što su 2002. godine ponovo bile na rubu rata, Pakistan i Indija su 2004. pokrenule mirovni proces. Postrojbe dviju vojski nalaze se na ledenjaku Siachen od 1984., kada je Indija uputila svoje snage u područje sjevernog Kašmira. Više je vojnika umrlo od visinske bolesti i smrzavanja nego od metaka. Siachen se, naime, nalazi na 5.500 metara nadmorske visine. Pakistanski ministar obrane Kamran Rasool i njegov indijski kolega Shekhar Dutt nadaju se da će pronaći izlaz iz pat pozicije glede Siachena te svoje vojnike spustiti s ledenih visina.

KABUL - Tri civila i jedan policajac ubijeni su u petak u Kabulu u eksploziji automobila-bombe, priopćila je policija. Bomba je eksplodirala u blizini parlamenta, rekao je šef kriminalističke policije Ali Shah Paktiawal i dodao da su u eksploziji ranjene četiri osobe te da je poginuo i vozač samoubojica. "Automobil-bomba eksplodirao je na cesti blizu parlamenta, a do eksplozije je možda došlo prerano. Istraga je u toku", rekao je šef policije. Posrijedi je treći samoubilački napad u afganistanskom glavnom gradu za manje od tri tjedna. Samoubilački napadi koji su česti na jugu zemlje, rijetki su u Kabulu koji je pod snažnim nadzorom afganistanskih snaga i vojnika NATO-a i koalicije pod američkim vodstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙