FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 3. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

OSIJEK - Na Županijskom sudu u Osijeku danas je završena dopuna istrage za ubojstva deset civila i jedan pokušaj ubojstva na obali rijeke Drave u Osijeku 1991, i istražni sudac je predmet predao Županijskom državnom odvjetništvu, koje u roku od 15 dana može zatražiti dopunu istrage, donijeti odluku o odbacivanju optužnog prijedloga ili podizanju optužnice, kazao je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac. Dopunu istrage ovoga slučaja, u kojemu je sedmero osumnjičenih, zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo, nakon što je istražni sudac Mario Kovač prije tri tjedna završio istragu i materijal predao ŽDO-u, podsjetio je Rožac. Istražni sudac Mario Kovač saslušao je ukupno 147 svjedoka, od toga 17 tijekom dopune - 14 na prijedlog tužiteljstva i tri na prijedlog obrane.

VUKOVAR - Na Županijskom sudu u Vukovaru, danas je saslušavanjem prvih svjedoka nastavljen sudski postupak za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se zbog ubojstva Radomira i Anice Olujić te njihove malodobne djece Milene i Marka počinjena 17. veljače 1992. u Cerni blizu Vinkovaca, od prošlog tjedna vodi protiv pet bivših pripadnika izvidničko-diverzanstke satnije HOS-a. Riječ je o 47-godišnjem Tomislavu Madiju, 34-godišnjima Mariju Juriću, Zoranu Poštiću i Davoru Laziću te 51-godišnjem Miji Starčeviću. Suđenju pred Sudskim vijećem Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ante Zeljka, nazočna su sva petorica optuženika koji su od uhićenja u pritvoru osječkog zatvora.

KARLOVAC - U nastavku provođenja istrage protiv petero okrivljenika i Karlovačke pivovare danas su u Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu svjedočili supruga i sin pokojnog Zdravka Martinovića, te njihova susjeda Katica Curman. Za sutra je zakazano istražno ročište na koje su pozvani radnici Karlovačke pivovare, doznaje se od glasnogovornice suda Alenke Laptalo. O sadržaju svjedočenja u istrazi ne može se javno govoriti, a danas i sutra pozvano je na svjedočenje ukupno 14 svjedoka, koje je predložilo Državno odvjetništvo, rekla je Laptalo. Istražni postupak zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u vezi sa smrću Zdravka Martinovića i njegova psa provodi se protiv pet okrivljenika te šestookrivljene Karlovačke pivovare kao pravne osobe.

POŽEGA - Ministar kulture Božo Biškupić danas je u Požegi na javnoj tribini "Otvoreno o Ministarstvu kulture" rekao da će Požeško-slavonska županija ove godine za programe očuvanja i zaštite kulturne baštine od Ministarstva dobiti 7,3 milijuna kuna, što je gotovo 30 posto više nego lani. Kako je rekao ministar Biškupić, Ministarstvo je prepoznalo vrijednost te sredine. Gradonačelnici, načelnici i djelatnici kulturnih ustanova na javnoj su tribini ministra posebno upozorili na potrebu rješavanja problema arhiva i gradskoga muzeja u Požegi. Župan Zdravko Ronko ocijenio je da iznos, koji je Ministarstvo kulture predvidjelo ove godine za Požeško-slavonsku županiju, neće zadovoljiti njihove potrebe zbog velikog broja pokretnih i nepokretnih spomenika kulture o kojima treba brinuti.

ZAGREB - Nesuglasice Nove TV i Operativne kompanije, tvrtke povezane s bivšim suvlasnikom te televizijske postaje Ivanom Ćaletom, pokušat će se riješiti mirnim putem, a prvi sastanak dogovoren je već za četvrtak, doznaje se od predstavnika obiju strana. Dogovor je postignut nakon jutrošnjeg ulaska sudskog izvršitelja, policije, zaštitara i odvjetnika Operativne kompanije u prostorije Nove TV u zagrebačkom Remetincu, u namjeri da temeljem sudske odluke postave privremenog upravitelja i preuzmu poslovnu dokumentaciju Ćaletine tvrtke. Po riječima jednog od odvjetnika Operativne kompanije Mate Matića, spor je pokrenut jer sadašnji vlasnik Nove TV nakon preuzimanja nije u potpunosti isplatio vrijednost Operativne kompanije. Riječ je o sestrinskoj tvrtki koja je za potrebe televizije kupovala program i prodavala oglasni prostor, a zajedno s Novom TV je prodana istom vlasniku.

ZAGREB - U zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso carinici su osujetili pokušaj krijumčarenja deset kornjača i čak 175 kameleona, vrijednih 150.000 eura, koje je iz Tajlanda u Hrvatsku u svojoj prtljazi prenio 25-godišnjih hrvatski državljanin, doznaje se danas u Ministarstvu kulture i zagrebačkoj policiji. Krijumčar je otkriven u nedjelju, 1. travnja, kada je izašao iz zrakoplova kojim je doputovao iz Budimpešte. U razgovoru s policajcima i carinicima kazao je da je egzotične životinje kupio na tržnici u Bangkoku za oko 150 američkih dolara, no nije želio otkriti razlog ilegalnog uvoza. Procjenjuje se da je tržišna vrijednost pronađenih životinja 150.000 eura. Protiv 25-godišnjeg krijumčara vodi se carinski prekršajni postupak, a prekršajnu prijavu protiv njega podnijet će i Inspekcija zaštite prirode.

ZAGREB - Uredništvo internet portala Vecernji.hr objavilo je danas ispriku zbog neprikladne fotografije kojom su opremili jučerašnju vijest o dolasku prodajnog lanca IKEA u Hrvatsku. Danas je na tu fotografiju oštro reagiralo Povjerenstvo za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima ocjenjujući ju "ekstremnim primjerom degradirajuće i diskriminirajuće upotrebe ženskog tijela u svrhu bezobzirnog zgrtanja profita", te kršenjem etičkih kriterija struke i odredbi hrvatskih zakona. "Portal Vecernji.hr iskreno žali zbog objavljivanja sporne fotografije, te se ispričava svima koji su povrijeđeni njenom objavom. Vecernji.hr - koji je ovu fotografiju objavio neovisno od tiskanog izdanja Večernjeg lista - ni u kojem slučaju ne dijeli stavove koji su izraženi na navedenoj fotografiji", navodi se u isprici. Fotografija prikazuje golo žensko tijelo sputano sado-mazo rekvizitima koje služi kao postolje za IKEA-in proizvod, a u potpisu ilustracije stoji da je riječ o IKEA-inoj reklami za rusko tržište.

ZAGREB - Građani su se lani pučkom pravobranitelju najviše žalili na kršenje prava iz mirovinskog osiguranja i prava na obnovu te na rad sudova, a dvostruko više pritužaba stiglo je od osoba lišenih slobode koji se žale na uvjete u pretrpanim zatvorima i kaznionicama. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je danas Hrvatskom saboru izviješće o radu u prošloj godini u kojemu se na 184 stranice, među ostalim, navodi da je njegov Ured lani zaprimio 1655 pisanih pritužaba, gotovo isto kao i godinu ranije (1653). Lani se radilo i na 826 predmeta iz ranijih godina, a ukupno je dovršeno njih 1717. Osobno se pučkom pravobranitelju obratilo 764 građana, a Ured je svakodnevno primao između 20 i 30 telefonskih poziva građana. Kao i prijašnjih godina najviše pritužaba, njih 343, odnosilo se na rad Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

DVOR - Poglavarstvo Općine Dvor danas je priopćilo da u Općinski prostorni plan, koji je Općinsko vijeće donijelo 28. ožujka, nije uvrštena lokacija odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori", poručivši da "nema razloga za uznemirenost jer odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao što je obećao predsjednik Vlade Ivo Sanader, ne će biti". Kako je navedeno u izjavi za građane i javnost te općine, koju je potpisao načelnik Milan Oblaković, reakcije na odluku Općinskog vijeća o prihvaćanju Općinskoga prostornog plana potpuno su nepotrebne i neutemeljene". U priopćenju građanima i javnosti navodi se da Općinski prostorni plan mora biti sukladan prostornim planovima Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske".

ZAGREB - Predsjednica Regionalne organizacije HSS-a središnje Hrvatske Marijana Petir pozvala je danas premijera Ivu Sanadera da održi obećanje i iz Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske izbriše Trgovsku goru kao moguću lokaciju odlagališta nuklearnog otpada. Založila se da se više nikada u Programu prostornog uređenja Hrvatske ne nađe niti jedna lokacija za odlagalište nuklearnog otpada. "Pozivam premijera da bar jednom učini ono što javno proklamira", rekla je Petir na konferenciji za novinare u središnjici HSS-a u Zagrebu. Sanader je u nedjelju, 1. travnja, na proslavi 17. obljetnice HDZ-a u Glini rekao da će se iz Prostornog plana Republike Hrvatske ukloniti dio koji se tiče odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i da će se naći način da se takav otpad izveze.

SPLIT - U splitskom Mediteranskom institutu za istraživanje života (Medils) počelo je prvo laboratorijsko istraživanje - projekt "Genetika smrti u kvasaca". Voditelj projekta "Genetika smrti u kvasaca", znanstvenik Ivan Krešimir Svetec pojasnio je kako je ideja projekta "istražiti genetičku smrt, načine na koje neka stanica odnosno organizam može umrijeti, odnosno odgovoriti na generalno pitanje - zašto uopće stanice i organizmi stare i umiru". Najavljeno je kako će uskoro početi i drugo laboratorijsko istraživanje koje će provoditi osnivač Medilsa i njegov voditelj francuski akademik Miroslav Radman, a koje bi trebalo izazvati i najveće zanimanje javnosti, jer je riječ je o bioinformatičkoj analizi procesa života i smrti već "čuvene" bakterije deinococcus radiodurans koja ima sposobnost "oživljavanja nakon smrti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙