FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

RIJEKA - Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskom saboru u vezi s osnivačkim pravima nad domovima zdravlja koji je uputio u saborsku proceduru. Ivaniš je, u ime Kluba zastupnika PGS-a, SBHS-a i MDS-a zatražio da se svakoj općini ili gradu, koji to želi, omogući stjecanje suvlasništva i suosnivačka prava u domovima zdravlja. Sada, rekao je, oni pomažu novčano i na drugi način domove zdravlja, a nemaju upravljačka prava u njima. Ivaniš je istaknuo da treba osnovati dom zdravlja i u Gorskom kotaru, kao što je to zakonom utvrđena obveza za područja jadranskih otoka.

ZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ I DUHANSKOJ INDUSTRIJI I VODOPRIVREDI HRVATSKE

ZADAR - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) zatražio je danas od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) da se zaustavi ovrha benkovačke Regionalne veletržnice. Ovrha kojom bi se na javnoj dražbi prodali najvrjedniji dijelovi te veletržnice ugrozila bi njezin opstanak, a radnici bi vjerojatno završili na ulici, rekao je regionalni povjerenik Sindikata Ivica Blažević na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru. Ovrhu je od Općinskog suda u Benkovcu zatražila Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), a taj zahtjev je upućen upravo kad smo pomislili da se našim nevoljama bliži kraj, rekao je Blažević. U dogovoru sa sindikatom HFP je raspisao natječaj za prikupljanje ponuda za prodaju Veletržnice u cijelosti, međutim HBOR se odlučio za ovrhu i to je u suprotnosti i s odlukom HFP-a i odlukom Vlade koja je benkovačku Veletržnicu proglasila strateškim interesom, dodao je Blažević.

ZAGREB - Poglavarstvo Zagrebačke županije danas je utvrdilo prijedlog dviju mogućih lokaciju za odlagalište otpada iz spalionice, čime se ostvaruje uvjet za promjenu Prostornog plana koji sadrži i izmjenu dijela trase autoceste Zagreb-Sisak. Riječ je o lokacijama gdje će se, prema danas prihvaćenom zaključku, provesti istražni radovi: Gradec (južno od ceste Sveta Helena-Bjelovar) i Žirovnjak u općini Rakovec. Zagrebačka županija, temeljem sporazuma o suradnji na zbrinjavanju otpada, kojeg je potpisala sa Gradom Zagrebom, treba pronaći odgovarajuću lokaciju za odlagalište otpada iz spalionice gdje će se termički obrađivati i otpad iz Zagrebačke županije. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao da će prijedlog lokacija uputiti Županijskoj skupštini na prihvaćanje 26. travnja.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u ožujku iznosili 5.684 kune, što je za 28 kuna ili 0,49 posto manje nego u veljači. Prosječna neto plaća u siječnju iznosila je 4.524 kune kunu, čime se moglo pokriti 79,59 posto životnih troškova. Najskuplja sindikalna košarica bila je na području jugozapadne Hrvatske - u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji (6.098 kuna), a najjeftinija u Slavoniji i Baranji, na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije (5.527 kuna).

ZAGREB - HSP-ovi saborski zastupnici Miroslav Rožić i Pero Kovačević na današnjoj su konferenciji za novinare Vladu prozvali da kroz prijelazne odredbe prijedloga novog zakona o hrani namjerava u potpunosti liberalizirati uvoz GMO-a. Pravaši su upozorili da predloženi zakon u prijelaznim odredbama predviđa ukidanje sadašnjeg Zakona o GMO-u, koji je, tumače, jedina prepreka neograničenom uvozu i uvođenju u okoliš GMO sjemena i stočne hrane na bazi GMO-a. "Hrvatska poljoprivreda je mrtva ako počnemo uvoziti genetski modificirano sjeme različitih žitarica, jer gubi jedinu prednost pred konkurentima, a to je ekološki čista proizvodnja", ocijenio je Rožić. Kazao je i da Europska unija svojim članicama preporuča da u najvećoj mogućoj mjeri spriječe širenje GMO-a, što Rožić tumači kao preporuku da se zabrani uvoz takvog sjemena i stočne hrane.

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg suvlasnika Nove TV Ivana Ćalete, koji se s tom nacionalnom televizijskom kućom spori jer ga navodno novi vlasnici nisu u potpunosti isplatili, jutros su uz sudskog ovršitelj i u pratnji policije i zaštitara ušli u zgradu Nove TV na zagrebačkom Remetincu. U zagrebačkoj policiji Hini je potvrđeno da njihovi djelatnici na zahtjev Trgovačkog suda "pružaju asistenciju sudskom ovršitelju", no nikakvo dodatno pojašnjenje nije se moglo doznati. Nova TV je na svojim web stranicama objavila da su u njihove poslovne prostorije ušli odvjetnici, zaštitari i sudski ovršitelj, odnosno predstavnici dijela bivših vlasnika Operativne kompanije koje se u javnosti povezuje s Ivanom Ćaletom. "Uprava Nove TV dopustila je ulazak odvjetnicima i sudskom ovršitelju. Očekuje se da će u sljedećih nekoliko sati napustiti prostorije Nove TV jer odluka suda o tome da mogu ući u prostore Nove TV nije pravomoćna", objavila je Nova TV.

DUBROVNIK - Vlada će preko Ministarstva kulture uložiti u kulturne projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji preko 20 milijuna kuna, a preko osam milijuna kuna namijenjeno je programima pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara u ovoj godini, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Frano Matušić. Ta su ulaganja najbolji odgovor kritičarima koji tvrde da središnja vlast ne ulaže u kulturu u najjužnijoj hrvatskoj županiji, kazao je Matušić. Među programima za nepokretna kulturna dobra izdvojio je 2,5 milijuna kuna namijenjenih povijesnoj urbanističkoj cjelini Dubrovnika, 500.000 kuna namijenjenih sanaciji biskupske palače u Dubrovniku, 400.000 kuna za obnovu crkve sv. Vlaha te po 300.000 kuna ljetnikovcu Sorkočević, Festivalskoj palači i Franjevačkom samostanu Velike Gospe u Orebiću.

ZAGREB - Film "Volim te" Dalibora Matanića osvojio je nagradu za najbolji igrani televizijski film na godišnjem zasjedanju organizacije CIRCOM u Strasbourgu u Francuskoj, izvijestila je danas Press služba Hrvatske televizije u produkciji koje je film snimljen. Matanićev film o momku zaraženu AIDS-om, kojemu svi okreću leđa, nagrađen je u kategoriji igranoga televizijskog filma, u kojoj se prvi put ove godine dodjeljuju nagrade. Žiri je nagradio film zbog obradbe suvremene teme, koji u gledatelja izaziva razumijevanje i bliskost s likovima, kaže se u obrazloženju žirija. Film ima snažnu suvremenu vrijednost i mladenački redateljski stil s jednostavnim, ali domišljatim režijskim postupcima, dodaje se. O nagradi je odlučivao žiri u kojem je bilo 14 televizijskih profesionalaca iz 13 država. Ove su godine bilo ukupno prijavljena 183 programa iz 25 država.

RIJEKA - Nova intendantica HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci Nada Matošević na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavila smjernice rada u svom mandatu te ravnatelje umjetničkih ansambala kuće. Matošević je, istaknuvši da je njezina osnovna zadaća uspostaviti timski rad vodstva HNK, najavila da će nastaviti sve što je bilo dobro, ali i uvesti neka nova rješenja u rad promidžbe, marketinga, tehnički odjel te u program. Dosadašnji ravnatelji Baleta Staša Zurovac i Talijanske drame Laura Marchig ostaju na svojim mjestima, Galiano Pahor se vraća na mjesto ravnatelja Hrvatske drame, s kojeg ga je smijenila dosadašnja ravnateljica Mani Gotovac, a Nadu Matošević će na čelu Opere zamijeniti Ozren Prohić.

ZAGREB - Ravnateljica HTV-a Marija Nemčić je zamjenica vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, budući da je dosadašnjoj zamjenici, ravnateljici Hrvatskog radija Ivanki Lučev 31. ožujka istekao jednogodišnji mandat, priopćeno je danas s HRT-a. Prema Zakonu o HRT-u, zamjenik glavnog ravnatelja imenuje se na mandat od jedne godine, naizmjence među ravnateljima nacionalnog radija i televizije te Glazbene proizvodnje. Ravnateljstvo HRT-a je na današnjoj sjednici ovjerilo mandat Nikoli Bonačiću-Krešiću (voditelju Odsjeka reportažnih kola HTV-a), kao novoizabranom članu Ravnateljstva koji predstavlja HRT-ove zaposlenike. Njega su zaposlenici izabrali između pet kandidata na izborima, koje je provela koordinacija sindikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙