FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 2. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

KLAGENFURT - Istraga o poslovanju bivšeg pomoćnika hrvatskog ministra obrane Vladimira Zagorca i njegovih austrijskih partnera, zbog sumnje u pranje novca, otvorena je krajem prošlog tjedna, potvrdila je u ponedjeljak glasnogovornica Državnog odvjetništva i državna odvjetnica u Klagenfurtu Carmen Riesinger. Državno odvjetništvo u Klagenfurtu poslalo je zahtjev Zemaljskom sudu krajem prošlog tjedna da provede istragu o bankovnim računima Vladimira Zagorca zbog sumnje da su u Hypo Alpe Adria banci oprane velike svote novaca, potvrdila je Riesinger. "Kada završi istraga, o tome ćemo izvijestiti hrvatsko Državno odvjetništvo koje nam je poslalo zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć", kazala je Riesinger.

HONIARA - Najmanje 15 osoba izgubilo je život u ponedjeljak ujutro u tsunamiju koji je pogodio Solomonsko otočje nakon snažnog potresa jačine 8 stupnjeva po Richteru, priopćili su lokalni dužnosnici. Potres je rušio zgrade i oštetio bolnicu na otoku Gizo, sjeverozapadno od Honiare, prijestolnice Solomonskog otočja, dok je tsunami odnosio kuće u more. "Valovi su bili visoki do 10 metara u nekim selima", rekao je glavni vladin glasnogovornik Alfred Maesulia. Pacifički centar za tsunamije, smješten na Havajima, objavio je upozorenje za opasnost od tsunamija za Solomonsko otočje i susjednu Papuu Novu Gvineju. Australske su vlasti upozorenje objavile i za Australiju i Novi Zeland.

BRUXELLES - Europska će komisija ovoga tjedna poslati dva veterinarska stručnjaka u Hrvatsku kako bi pomogli u borbi sa svinjskom kugom, priopćeno je u ponedjeljak u Bruxellesu. Prema priopćenju Europske komisije, stručnjaci EU-a tijesno će surađivati s hrvatskim vlastima u analiziranju epidemioloških podataka i razmotriti mjere koje se poduzimaju u borbi protiv te bolesti. Budući da je Hrvatska kandidatska zemlja, ovaj posjet organizira Opća uprava Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača te TAIEX, Komisijin ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija.

SKOPLJE - Redovitom suradnjom Sabora Hrvatske i Sobranja Makedonije jača njihova uloga u procesu domaćih reformi i približavanja Europskoj uniji, ocijenili su u ponedjeljak u Skoplju predsjednici odbora za eurointegracije oba parlamenta Tito Petkovski i Neven Mimica. Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Makedoniji, izaslanstvo Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Nevenom Mimicom, sastalo se s predsjednikom Sobranja Ljubišom Georgiveskim, ministrom vanjskih poslova Makedonije Antonijom Milošoskim i potpredsjednicom vlade za europske integracije Gabrijelom Konevskom-Trajkovskom. Izaslanstvo hrvatskog parlamentarnog odbora za eurointegracije u ponedjeljak je nazočilo sjednici Sobranja koje je ratificiralo Sporazum o suradnji s Hrvatskom u oblasti zdravstva i medicine.

LONDON - Tri stotine zaposlenika britanskih medija tražilo je u ponedjeljak u članku objavljenom na cijeloj stranici časopisa "The Guardian" "hitno oslobađanje" dopisnika BBC-ja Alana Johnstona,koji je nestao u Gazi 12. ožujka. Alana Johnstona (44) oteli su naoružani muškarci u pojasu Gaze 12. ožujka, objavili su palestinski sigurnosni izvori. BBC s njim od tada nema nikakvog kontakta. Istovremeno su palestinski novinari proglasili trodnevni štrajk kako bi naveli vladu da uloži više napora u oslobađanje otetog novinara. Na Zapadnoj obali i u Ramalahu deseci lokalnih i stranih novinara nosili su postere i natpise na kojima je pisalo "Oslobodite Alana Johnstona".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili potpisat će u utorak u Pečuhu Memorandum o suglasnosti o strategijskom partnerstvu između dvaju parlamenata u cilju jačanja bilateralne suradnje u svim pitanjima od zajedničkog interesa. Memorandum će biti potpisan na radnom sastanku Šeksa i Szili u sklopu redovitih godišnjih susreta u hrvatsko-mađarskom pograničnom području.

TEHERAN - Iranska državna televizija prikazala je u ponedjeljak nove snimke petnaestero zarobljenih britanskih vojnika i mornara nakon što su mediji javili da je cijela skupina priznala da su ušli u iranske teritorijalne vode ilegalno. "Čini se da se Velika Britanija malo odmaknula od svog stajališta u posljednja dva dana oko neupitnih činjenica", rekao je iranski reporter komentirajući nove snimke. "Ako se to nastavi nadamo se da će ovaj problem biti riješen bilateralnim putem i daleko do galame i buke te uz postizanje iranskih logičnih zahtjeva", kaže se u komentaru. Velika Britanija je odbacile televizijska priznanja kao neprihvatljiva tvrdeći i dalje da su njeni vojnici u trenutku zarobljavanja bili u iračkim vodama.

BAGDAD - Iračko tužiteljstvo u ponedjeljak je u završnoj riječi od suda zatražilo izricanje smrtne kazne za bratića bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, poznatijeg po nadimku Kemijski Ali, zbog odgovornosti za genocid počinjen protiv Kurda 1988. Ali Hassan al-Majeed i još pet visokih dužnosnika stranke Baas optuženo je za genocid zbog uloge koju su imali u misiji Anfal 1988. kada je počinjen genocid nad kurdskim stanovništvom u Iraku.

RIM - Važan korak u službenoj etapi prema beatifikaciji i kanonizaciji Ivana Pavla II., počeo je u ponedjeljak u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu ceremonijom koju je predvodio papin rimski vikar, kardinal Camillo Ruini. Ivan Pavao II. "bio je čovjek izvanredne unutarnje slobode koji se izražavao u više pravaca", rekao je Ruini istakvnuši da je Wojtyla bio "ponajprije čovjek koji nije odustajao od teških stajališta, odluka". Svečanoj misi u Vatikanu prisustvovao je krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik Ivana Pavla II., te pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca kardunal Jose Saraiva Martins, kao i francuska časna sestra Marie Simon-Pierre (46), koja je neobjašnjivo ozdravila od Parkinsonove bolesti što će u kauzi biti glavni razlog za traženje proglašenja Wojtyle blaženikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙