FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnji rast industrijske proizvodnje 6,4 posto

ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) -

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine porasla je za 0,3 posto u odnosu na siječnja, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine bila veća za 6,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u veljači ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec najviše je, za 13,1 posto, porasla proizvodnja u rudarstvu i vađenju, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom zabilježen pad od 12,4 posto.

Proizvodnja u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji, koja u ukupnoj industrijskog proizvodnji ima udio od gotovo 80 posto, u veljači je porasla za 8 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

Riječ je o podacima izračunatim iz indeksa trend-ciklusa, koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

Promatrano pak prema Glavnim industrijskim grupacijama, u veljači ove godine prema istom lanjskom mjesecu najveći rast proizvodnje bilježi se kod kapitalnih proizvoda, i to za 20,4 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana je istodobno za 18,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 8,8 posto, dok je u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostvaren rast od 2,8 posto. U proizvodnji energije je pak zabilježen pad od 4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙