FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast industrijske proizvodnje u siječnju devet posto

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) -
ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) -

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju ove godine porasla je za 9 posto u odnosu na siječanj prošle godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U usporedbi pak s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u 2006. industrijska proizvodnja u siječnju ove godine manja je za 8,1 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u siječnju ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec najviše je, za 17,3 posto, porasla proizvodnja u rudarstvu i vađenju, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom zabilježeno smanjenje za 8,6 posto.

Proizvodnja u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji, koja u ukupnoj industrijskog proizvodnji ima udio od gotovo 80 posto, u siječnju je porasla za 11,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

U okviru prerađivačke industrije najveći rast, za čak 63,7 posto, bilježi proizvodnja RTV i komunikacijskih aparata i opreme. Značajan rast zabilježen je još u proizvodnji strojeva i uređaja, za 47 posto, te štavljenju i obradi kože za 29,9 posto.

Iznadprosječan rast u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine bilježi se i u proizvodnja hrane i pića (za 14 posto), te tekstila (za 16,8 posto).

Najveći pad industrijske proizvodnje, od 24,1 posto, zabilježen je u proizvodnji uredskih strojeva i računala, a 18,5 postotni pad zabilježen je u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda.

Prema Glavnim industrijskim grupacijama, u siječnju ove godine prema istom lanjskom mjesecu najveći rast proizvodnje bilježe kapitalni proizvodi, za 32,9 posto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana je 23,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,4 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,4 posto. Proizvodnja energije u tom je razdoblju smanjena 2,3 posto.

Trend-indeks ukupne industrijske proizvodnje u siječnju ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na prosinac 2006., navode iz Državnog zavoda za statistiku koji će detaljne desezonirane vremenske serije i trend ciklus objaviti za tjedan dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙