FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja inflacija u veljači svega 1,2 posto

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) -

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u veljači ove godine u odnosu na mjesec prije u prosjeku bile više za 0,3 posto, dok su godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2006., više za 1,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je najniža stopa inflacije na godišnjoj razini još od sredine 2002. godine.

U veljači je tako zabilježeno daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, budući su u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine potrošačke cijene bile više za 1,8 posto, a u prosincu za 2 posto.

U godišnjem su prosjeku pak potrošačke cijene u veljači bile veće za 2,8 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje u veljači u odnosu na siječanj najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva i cijene dobara i usluga za rekreaciju i kulturu za 0,8 posto.

Cijene ugostiteljskih usluga te cijene ostalih dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači su u odnosu na prethodni mjesec bile više za 0,3 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića, pokućstva, opreme za kuću, i redovitog održavanja, zdravstva i cijene prometa za 0,2 posto, te cijene alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, dok su cijene odjeće i obuće niže za 0,2 posto.

Istodobno su cijene komunikacija u veljači 2007. odnosu na siječanj 2007. u prosjeku ostale na razini cijena iz siječnja.

Najveći doprinos povećanju indeksa potrošačkih cijena u veljači u odnosu na siječanj imale su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (za 0,12 posto), cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,06 psoto) te cijene rekreacije i kulture (za 0,05 posto), a jedini doprinos smanjenju imale su cijene odjeće i obuće (za -0,02 posto).

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u veljači su u odnosu na siječanj u prosjeku više za 0,2 posto, a cijene usluga za 0,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙