FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor završio zasjedanje raspravom o pravu na pristup informacijama

ZAGREB,29. ožujka 2007.(Hina) - Hrvatski je sabor na samom kraju današnjeg zasjedanja razmotrio izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2006. godini.
ZAGREB,29. ožujka 2007.(Hina) - Hrvatski je sabor na samom kraju današnjeg zasjedanja razmotrio izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2006. godini.

Činjenicu da je broj zahtjeva građana za informacijama s 20 tisuća 2004. smanjen na četiri tisuće u 2006. HDZ-ovi zastupnici protumačili su kao dokaz transparentnog rada institucija, a oporba, pak, smatra da su građani shvatili da nemaju koristi od slanja takvih zahtjeva, jer, tvrde, ne dobijaju nikakve podatke.

"Prva godina primjene zakona donijela je 20 tisuća upita za uvid u podatke, a onda su građani shvatili o čemu je riječ, da ne dobivaju nikakve podatke koji ih zanimaju, pa su se prestali baviti tim poslom", ustvrdio je Nikola Vuljanić (HNS).

Ocijenio je i da je riječ o zadnjem izviješću o pristupu informacijama, jer će, kaže, donošenjem novog zakona o tajnosti podataka svaki službenik traženu informaciju moći proglasiti tajnom.

Zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković uzvratio mu je da to smanjenje nije posljedica obeshrabrenosti građana, nego transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti.

Nenad Stazić (SDP) smatra da je izvješće puka statistika te da ne odražava realno stanje, a ustvrdio je i da se ne primjenjuje odredba zakona po kojoj ministarstva moraju objavljivati i nacrte zakonskih tekstova, kako bi se o njima mogla provesti javna rasprava.

Hrvatski sabor sjednicu će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙