FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo nevladinih udruga za referendum o ulasku RH u NATO

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Nevladine udruge iz cijele Hrvatske izrazile su danas u pismu državnom vrhu zabrinutost zbog izjave predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora da Vlada ne kani raspisati referendum o ulasku u NATO te zbog dosadašnje kampanje za ulazak Hrvatske u NATO.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Nevladine udruge iz cijele Hrvatske izrazile su danas u pismu državnom vrhu zabrinutost zbog izjave predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora da Vlada ne kani raspisati referendum o ulasku u NATO te zbog dosadašnje kampanje za ulazak Hrvatske u NATO.

U ime 32 nevladine udruge pismo su potpisali Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije i Nikolina Svalina iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, a zabrinutost izražavaju jer Vlada do sada nije otvarala javni dijalog s građanima o pristupu Hrvatske NATO-u, unatoč višegodišnjim pripremama koje provodi s ciljem ulaska u taj savez.

Navodi se da Vlada nije ponudila potpune i raznovrsne podatke o koristima i troškovima ulaska Hrvatske u NATO te o koristima i troškovima neulaska, koji su preduvjet za informirano, samostalno i odgovorno odlučivanje građana o pristupu.

Također, Vlada nije razvila nikakvu alternativu pristupu NATO-u te provodi kampanju glavni cilj koje je promicati ulazak Hrvatske u NATO, a ne komunicirati s građanima o prednostima i nedostacima ulaska, pa je najavljena strategija strategij propagande, a ne nepristrana informiranja i komuniciranja, kaže se u pismu.

Smatramo kako je Vlada obvezna što prije pripremiti i predstaviti građanima potpune, točne i nepristrane obavijesti o koristima i troškovima ulaska i neulaska u NATO. Vlada bi trebala sastaviti komunikacijsku strategiju koja bi nalaze analize o koristima i troškovima približila javnosti. Nakon provedbe te strategije pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora, Predsjednika i Vladu da u skladu s Ustavom raspišu referendum o ulasku Hrvatske u NATO, stoji u pismu.

Smatrajući da Vlada nije prepoznala svoju obvezu i odgovornost da građanima ponudi objektivne informacije o pristupu Hrvatske NATO-u i ne kani provesti referendum, nevladine udruge će se organizirati, javno istupati i kritički se osvrtati na informacije i stajališta koje građanima nudi Vlada i ponuditi građanima različite obavijesti o prednostima i nedostatcima ulaska Hrvatske u NATO, ističe se.

Također nevladine organizacije će pozivati građane da otvoreno iskažu svoje neslaganje s takvim Vladinim stajalištem prema građanima, a ako Vlada, Sabor i Predsjednik ne pristanu da raspišu referendum, razmotri će i mogućnost organiziranja pravodobna prikupljanja potpisa za peticiju za raspisivanje referenduma, navodi se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙