FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A. Košiša Čičin-Šain: Vlada opstruira POS

ZAGREB,28. ožujka 2007.(Hina) - HNS-ova saborska zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain ustvrdila je danas da Vlada opstruira program poticane stanogradnje (POS) i tako pogoduje građevinskoj mafiji.
ZAGREB,28. ožujka 2007.(Hina) - HNS-ova saborska zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain ustvrdila je danas da Vlada opstruira program poticane stanogradnje (POS) i tako pogoduje građevinskoj mafiji.

Košiša Čičin-Šain podsjetila je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da je krajem 2003. u optjecaju bilo 10.649 stanova POS-a, na 139 lokacija.

Trenutačno je u optjecaju 5699 stanova POS-a, no većinu tih projekata pripremila je i počela graditi bivša vlada, a Agencija za promet nekretnina (APN) u posljednje je tri godine pronašla svega dvije lokacije za POS, u Kutini i Dugom Selu, s ukupno 50 stanova, ustvrdila je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Takve podatke tumači kao dokaz da Vlada potiho opstruira POS, graditeljstvo prepušta slobodnom tržištu i tako, kako je kazala, pogoduje građevinskoj mafiji koja zarađuje na razlici cijene četvornog metra stana.

Najave o izgradnji novih naselja u Sopnici i Sesvetama smatra farsom, jer još nije gotov ni detaljni plan, a mandat ove vlade je pri kraju.

Upozorila je i da je odluka Ministarstva da kompletnu projektnu dokumentaciju POS-a u Zagrebu prepusti gradskim vlastima podigla cijenu stana s 910 na 1400 eura po četvornom metru, te ocijenila da je u tom slučaju riječ o "političko-financijskoj sprezi".

Osvrnuvši se na Vladin prijedlog izmjena Zakona o POS-u, HNS-ova je zastupnica prihvatljivom ocijenila povećanje cijene zemljišta u POS-u, čime će se, kaže, lokalnoj samoupravi olakšati pronalaženje lokacija za POS i osiguravanje komunalne infrastrukture, a istodobno neće bitno utjecati na cijenu samih stanova.

Usprotivila se, međutim, brisanju odredbe koja je omogućavala da građevinske tvrtke osiguraju zemljište i projektnu dokumentaciju te da izvode radove u POS-u bez javnih natječaja. Ocijenila je da će se time smanjiti broj mogućih lokacija za POS.

Iako smatra da treba onemogućiti preprodaju POS-ovih stanova radi profita, ocijenila je da iz predloženog ograničavanja prometa nekretninama u POS-u u periodu od 10 godina treba izuzeti one koji, zbog promijenjenih životnih okolnosti, žele kupiti novi stan u istom programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙