FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 28. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

KARLOVAC - Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu nepravomoćno je danas oslobodilo bivšeg specijalca Mihajla Hrastova od optužbe za protupravno ubijanje 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojba u Karlovcu na Koranskom mostu rujna 1991. Predsjednik sudskog vijeća Marijan Janjac u obrazloženju je rekao da je u dokaznom postupku utvrđeno da su u vrijeme događaja na Koranskom mostu u Karlovcu bile na snazi uzbune zračne i opće opasnosti, da je grad bio granatiran, a u samom su gradu pucali neprijateljski snajperisti. Za grupu neprijateljskih vojnika koji su bili zarobljeni na Koranskom mostu tijekom dokaznog postupka nije dokazana njihova bezuvjetna predaja jer je netko od njih u jednom trenutku viknuo 'bježmo' a zbog te činjenice ni po međunarodnom ratnom pravu nemaju status ratnih zarobljenika. Sudac Janjac rekao je da se sudsko vijeće kod donošenja presude pitalo je li morao baš tako reagirati i zaključeno je da mu "ništa drugo nije preostalo".

ZAGREB - Saborski klubovi istaknuli su danas kako nisu zadovoljni napretkom u razvoju Oružanih snaga, posebno zbog, po njihovu mišljenju, malih proračunskih izdvajanja za obranu, ali ih je većina podržala Izvješće o stanju Oružanih snaga i spremnosti obrambenog sustava. Izvješće nije podržao HSP, a 'pravaš' Pero Kovačević nazvao ga je "friziranim, lakiranim i virtualnim". Podnoseći u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće, državni tajnik Ministarstva obrane Mato Raboteg rekao je da je prošla godina bila jedna od najboljih u pripremi Oružanih snaga za članstvo u NATO-u, pa se realno može očekivati da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za članstvo. "Širom smo otvorili vrata za ulazak u NATO", rekao je Raboteg, ističući kako su stručnjaci NATO-a prepoznali spremnost Hrvatske za samostalno obrambeno planiranje, a samim time i prihvaćenost NATO standarda.

ZAGREB - Saborski Klub regionalnih stranaka u saborsku je proceduru uputio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje bi i općinama i gradovima omogućile da budu suosnivači i suvlasnici domova zdravlja. Nikola Ivaniš iz PGS-a je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru kazao da važeći Zakon diskriminira gradove i općine jer samo županijama dopušta osnivanje domova zdravlja, a što lokalne sredine i tamošnje stanovništvo stavlja u neravnopravan položaj. Vladu je optužio da krši Zakon jer ne ispunjava zakonske obveze po kojima se do 1. veljače ove godine na otocima trebalo osnovati domove zdravlja, a nije, kaže, osnovan ni jedan. "Pitam ministra Ljubičića i Vladu kako ćemo braniti da smo pravna država, kako ćemo se ponašati u pregovorima s EU, ako svježe donesen zakon kršimo već na njegovoj prvoj stepenici", rekao je Ivaniš.

TRILJ - Na današnji dan prije 63 godine pripadnici zloglasne Hitlerove SS "Prinz Eugen" divizije, potpomognuti ustaškom tzv. "Vražjom divizijom", brutalno su usmrtili više od 1.500 žitelja u sedam sela cetinskog kraja, uglavnom djece, staraca i žena. U svega dva dana krajem ožujka 1944. godine u tim selima pod planinom Kamešnicom, Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Rožima, Ljuti i Voštanima, zapalili su i sve kuće. U spomen na te žrtve danas je u triljskom naselju Podi u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Cetinskog kraja održana središnja komemoracija, a na spomen obilježja u spomenutim naseljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) produžio je rok do 16. travnja za dostavu adresa korisnika najviših i obiteljskih mirovina koji će ostvariti pravo na obeštećenje na osnovu izmjena Zakona o provođenju Odluke Ustavnog suda, a koji su promijenili adresu stanovanja. Nove adrese treba dostaviti u područne službe HZMO-a iz kojih se korisniku isplaćuje mirovina, osobno ili preko pošte, uz naznaku osobnog broja korisnika mirovine, kako bi Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom (HPB-Invest) moglo dostaviti umirovljenicima obavijesti o članstvu i visini svote obeštećenja, priopćio je HZMO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙