FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ifo i aktivnosti spajanja poduprli dobitke na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 27. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica u bankarskom, rudarskom i naftnom sektoru pomoglo je u utorak rastu cijena europskih dionica, a poticaj im je stizao od aktivnosti na području spajanja i akvizicija.
LONDON,FRANKFURT, 27. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica u bankarskom, rudarskom i naftnom sektoru pomoglo je u utorak rastu cijena europskih dionica, a poticaj im je stizao od aktivnosti na području spajanja i akvizicija.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,11 posto, na 6.298 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,5 posto, dosegnuvši 6.863 bodova.

Dionice njemačkog proizvođača sportske odjeće i opreme Adidas ojačale su 2,8 posto nakon što je objavljeno da je poduzetnik Mike Ashley kupio 3,1 posto udjela u kompaniji.

Među manjim tvrtkama dobitnicama isticao se AirBerlin, čije su dionice ojačale 2,8 posto budući je izvijestio o sklapanju sporazuma o kupnji gubitaške zrakoplovne čarter kompanije LTU za 140 milijuna eura.

"Zabilježit ćemo nastavak transakcija preuzimanja i akvizicija tvrtki. Mali dioničari i ulagači su možda nervozni ali profesionalni ulagači iskazuju interes za svime", kazao je strateg Commerzbanke Ralf Groenemeyer.

Među rudarskim kompanijama isticali su se Kazakhmys, čije su dionice poskupjele 2,4 posto i Rio Tinto, na dobitku od dva posto. Razlog njihovu jačanju bio je daljnji rast cijena bakra uslijed očekivanja snažnog rasta kineske industrije.

Nadalje, podršku dionicama pružio je njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja, budno praćen pokazatelj u najvećem europskom gospodarstvu, pokazavši blago poboljšanje u ožujku. Njegova vrijednost u tom je mjesecu uvećana na 107,7 bodova, što je više od očekivane razine od 106,5 bodova.

Tržišta dionica bilježe oporavak tijekom proteklog tjedna nakon razdoblja od nekih 14 dana obilježenog oscilacijama, no ponovnu zabrinutost ulagača izazvali su novi znaci slabosti na američkom tržištu nekretnina.

Cijene nafte ostale su oko 63 dolara po barelu zbog geopolitičkih zabrinutosti u Iranu, pomažući dionicama u sektoru nafte. U prosjeku su dionice kompanija u sektoru nafte i plina ojačale za 0,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,9 posto, na 17.365 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙