FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Kadijević je organizirao zločin i za to mora odgovarati

ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas da je Veljko Kadijević organizirao zločin i za to mora odgovarati te kako očekuje da će ga država u kojoj se Kadijević nalazi, bez obzira na njegove 82 godine, izručiti Hrvatskoj.
ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas da je Veljko Kadijević organizirao zločin i za to mora odgovarati te kako očekuje da će ga država u kojoj se Kadijević nalazi, bez obzira na njegove 82 godine, izručiti Hrvatskoj.

U emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom na kavi", na upit voditelja o intervjuu s posljednjim jugoslavenskim saveznim sekretarom za obranu Veljkom Kadijevićem objavljenom na internet portalu Business.hr, u kojemu Kadijević iznosi da je, navodno, Mesić s Vukom Draškovićem dogovarao rušenje JNA i tadašnjeg srbijanskog rukovodstva, hrvatski predsjednik je rekao da ga je pročitao primijetivši kako svatko ima pravo na glupost, pa tako i Kadijević.

Mesić je istaknuo da nije mogao utjecati na to tko će biti na vlasti u Srbiji te dodao kako očekuje izručenje od zemlje u kojoj se Kadijević nalazi bez obzira na njegove 82 godine. On (Kadijević) je organizirao zločin i za to mora odgovarati i ja na njegovu mjestu ne bih mogao mirno spavati, rekao je predsjednik Mesić .

Govoreći o tajnim računima za nabavu oružja za obranu Hrvatske, ocijenio je da je to bila pljačka koju je omogućila tadašnja vlast, te je dodao kako nije u pitaju samo umirovljeni general Vladimir Zagorec.

Mesić je rekao da se, očito, radilo o čitavoj mreži i da to treba istražiti, ocijenivši da je ratni zločin da je netko zarađivao na oružju dok su slabo naoružani hrvatski branitelji ginuli u obrani Hrvatske.

Ustvrdio je da se radilo o stotinama milijuna dolara i da nije bilo kontrole utrška sredstava te da se nastojalo zametnuti trag novca, što je dijelom i razumljivo s obzirom na nabavu oružja na crnom tržištu pod uvjetima embarga.

Po njegovoj procjeni, u Hrvatsku i nije uvezena naročito velika količina oružja, no kada se zna gdje je dokumentacija o tome trebala biti da se onda i zna tko ju je eventualno mogao sakriti ili uništiti. Stoga je potrebno do kraja provesti istražne i izvidne radnje te zatražiti i pomoć obavještajnih službi zemalja u kojima se nalaze tajni računi, rekao je Mesić.

Drži da bi general Zagorec, kao nositelj brojnih hrvatskih odličja i čina generala Hrvatske vojske, trebao odgovoriti na pitanja hrvatskog suda te je dodao da osoba s 13 odličja zasigurno nije kukavica. Mesić je, odgovarajući na upit, rekao da ne zna tko je stajao iza generala Zagorca.

Na potpitanje voditelja emisije da u kuloarima i na forumima nekih internetskih portala kruži priča da je Zagorec navodno Tuđmanovo izvanbračno dijete i da je njegova majka bila bliska suradnica predsjednika Tuđmana , Mesić je rekao kako je i on za to čuo, ali da ga to ne zanima, već vrijednost pojedinog čovjeka.

U vezi s prodajom tvrtke Dukat, Luke Rajića, francuskom Lactalisu, predsjednik Mesić drži da time nije ugrožena hrvatska mljekarska industrija te kako ga je Rajić uvjeravao da će se povećati broj radnih mjesta i kooperanata te da će se intenzivirati proizvodnja. Također je rekao da je Rajić najavio da će novac dobiven prodajom reinvestirati u Hrvatskoj.

Upitan o imenovanju novog ravnatelja HRT-a, s obzirom da danas nije izabran, Mesić je rekao kako osobno nije pobornik teorije urote prema kojoj bi do parlamentarnih izbora tu dužnost obnašao vršitelj dužnosti, jer bi se na njega lakše utjecalo, ali da ne bi bilo dobro da se to i dogodi. " Ne bi bilo dobro da se u izbore uđe s najmoćnijim medijem u Hrvatskoj s 'invalidnim vodstvom'", dodao je Mesić.

Na konstataciju voditelja emisije da sutra sjednicu održava Upravno vijeće Hine i tvrdnju da je među njegovim članovima "nastao raskol jer ne znaju treba li izabrati novog ravnatelja" te da su "dvojica za, dvojica protiv, a predsjednik Vijeća neodlučan", Mesić je rekao da se o tome još ne bi htio izjašnjavati. "Neka se izjasne oni koji su preuzeli odgovornost da riješe taj problem, a to su članovi Upravnog vijeća", istaknuo je predsjednik Mesić koji očekuje da će Vijeće donijeti pravednu i na zakonu osnovanu odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙