FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Papulias: Grčka i Hrvatska identično o svim pitanjima

ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska i Grčka potvrdile su iznimnu bliskost stajališta ne samo u bilateralnim odnosima nego i glede pitanja koja se tiču regije i međunarodne zajednice, te su izrazile namjeru da zajednički grade budućnost na ovim prostorima i pridonose novim odnosima u Europi, rekli su u zajedničkoj izjavi za novinare u utorak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov grčki kolega Karolos Papulias.
ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska i Grčka potvrdile su iznimnu bliskost stajališta ne samo u bilateralnim odnosima nego i glede pitanja koja se tiču regije i međunarodne zajednice, te su izrazile namjeru da zajednički grade budućnost na ovim prostorima i pridonose novim odnosima u Europi, rekli su u zajedničkoj izjavi za novinare u utorak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov grčki kolega Karolos Papulias.

Grčki predsjednik na čelu izaslanstva stigao je u utorak, na Mesićev poziv, u trodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Odmah nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika Republike dvojica su državnih čelnika najprije razgovarali odvojeno, a potom predvodili i razgovore izaslanstava.

Nakon razgovora održana je svečanost dodjele odlikovanja u kojoj je Mesić grčkom kolegi uručio Velered kralja Tomislava s lentom i Danicom za izniman doprinos u promicanju prijateljstva i razvitka uzajamne suradnje između Hrvatske i Grčke.

U zajedničkoj izjavi za novinare Mesić je razgovor s Papuliasom ocijenio prijateljskim i otvorenim u kojem se razgovaralo o bilateralnim odnosima, pitanjima regije i krizama današnjeg svijeta o kojima su dvojica sugovornika, kako je naglasio hrvatski predsjednik, "iznijeli visoko usklađena stajališta".

"Obostrano smo potvrdili da želimo zajedno graditi budućnost na ovim prostorima, a kroz naše prijateljske i bliske odnose pridonijeti i novim odnosima u Europi", kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik podsjetio je da se posjet predsjednika Papuliasa odvija u godini punoj simbolike za bilateralne odnose dviju zemalja, u kojoj se obilježava 15. obljetnica priznanja Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa.

Također je istaknuo kako su obojica tijekom razgovora sa zadovoljstvom ustvrdila da hrvatsko-grčki odnosi u posljednje vrijeme dobivaju novi zamah i izrazio uvjerenje da će i ovaj posjet na visokoj razini pridonijeti intenziviranju ukupne suradnje za koju postoje izvrsni preduvjeti i zaokruženi pravni okvir.

I grčki je predsjednik novinarima potvrdio kako je razgovor s predsjednikom Mesićem pokazao identičnost stajališta dviju zemalja o svim temama od zajedničkog interesa.

"Potvrdili smo zajednička stajališta Hrvatske i Grčke da se svi problemi trebaju rješavati mirno i pregovorima, a vjerujem da je obostrani interes i da se problemi regije riješe na isti način", rekao je Papulias, izrazivši žaljenje zbog činjenice da je cijela regija mnogo pretrpjela u raznim sukobima koji nikom nisu donijeli koristi.

Grčki je predsjednik pozdravio ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ustvrdivši kako Grčka od samog početka daje Hrvatskoj poticaj i podršku za to.

"To će biti veliki povijesni događaj ne samo za Hrvatsku nego i za širu regiju, jer će se stvoriti jezgra mira na ovim prostorima", kazao je Papulias, dodavši kako je to rekao i za nedavnih posjeta Rumunjskoj i Bugarskoj.

"Ulazak Hrvatske u Europsku uniju zaokružit će integraciju zapadnog Balkana u EU kao vrlo bitnog i dinamičnog dijela Europe", naglasio je Papulias.

Grčki je predsjednik ustvrdio kako su mogućnosti suradnje Hrvatske i Grčke velike osobito u područjima trgovine, poduzetništva i turizma, naglasivši kako ti odnosi trenutačno zaostaju za političkima.

Na pitanje novinara zašto Hrvatska kasni s ulaskom u Europsku uniju i NATO predsjednik Mesić odgovorio je kako je najvažniji razlog za kašnjenje bio nametnuti rat kroz koji je Hrvatska prošla i njegove posljedice.

Također je ocijenio kako je Europa zakoračila u budućnost u kojoj neće biti ratova jer je nestao motiv zbog kojih su se ratovi uvijek vodili, a to je širenje teritorija.

Europsko udruživanje ocijenio je milenijskim pothvatom koji se bazira na interesima i malih i velikih, što isključuje uporabu rata kao političkog sredstva.

"Europa širi granice, a to ozračje želimo postići i mi u jugoistočnoj Europi. Želimo otvoriti granice i surađivati, ali osobito postići da nacionalne manjine budu mostovi suradnje i povezivanja, a ne motiv matičnim narodima za širenje teritorija. Zato se Hrvatska zalaže za ubrzavanje procesa europskog proširenja", kazao je Mesić u odgovoru na novinarsko pitanje.

Grčki predsjednik Papulias nakon susreta s Mesićem razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, dok je programom posjeta za poslijepodne predviđeno razgledanje Kaptola i središte grada te obilazak izložbe u zagrebačkom Arheološkom muzeju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙