FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

OSIJEK - Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda proglasilo je danas Freda Marguša, rođenog 1961. i Tomislava Dilbera, rođenog 1973., krivima za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i osudilo ih na zatvorske kazne. Nakon suđenja, započetog u lipnju prošle godine, i provedenog dokaznog postupka, Marguš je osuđen na zatvorsku kaznu od 14 godina pri čemu mu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od rujna 2005. Dilber je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine, a sudsko vijeće ukinulo mu je mjeru pritvora, u kojemu se nalazio od listopada 2005., do pravomoćnosti presude. Marguša i Dilbera teretilo se da su, kao pripadnici Hrvatske vojske, za vrijeme oružane agresije na RH, a tijekom obrane šireg osječkog područja, potkraj 1991., prema civilima postupali protivno odredbama međunarodnoga ratnoga prava.

ZAGREB - Referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban, čak ni savjetodavni, jer za to nema ustavne obveze, izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom stanke 'aktualnog prijepodneva' u Hrvatskom saboru. Odgovarajući na novinarske upite, Sanader je istaknuo kako ne misli da je većina hrvatskih građana protiv ulaska u NATO, već suprotno, da ih većina to podupire, a potpora će, uvjeren je, rasti približavanjem pristupanja u taj obrambeni savez. Rekao je kako ne misli ni da je ulazak u NATO izborna tema budući da ni jedna parlamentarna stranka nije protiv ulaska. Odbacio je nagađanja kako Vlada kasni s komunikacijskom strategijom, kojom se kani građanima približiti sve prednosti članstva u NATO-u. "Komunkacijska strategija ne kasni jer je NATO do sada bio u drugom planu i bili smo više orijentirani na EU. No, NATO će sada biti u prvom planu s obzirom na to da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za ulazak", rekao je premijer.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izvijestio je danas da je Vlada naložila direktoru valjaonice cijevi Sisak Damiru Begoviću da poništi i korigira ugovor kojim je valjaonica prodana jednoj talijanskoj tvrtki, budući da je taj, po valjaonicu štetan ugovor Begović, rekao je premijer, potpisao mimo znanja Vlade. HSP-ovac Pejo Trgovčević je za saborskog 'aktualnog prijepodneva' upitao premijera hoće li tko snositi odgovornost za potpisivanje tog ugovora, kojim je, kaže, valjaonica obvezana u slučaju prodaje ili raskida ugovora platiti 1,5 milijuna eura po svakoj godini za koju je zaključen ugovor. Takav štetan ugovor, smatra 'pravaš', onemogućava privatizaciju sisačke valjaonice. Sanader mu je odgovorio da je Vlada već naložila poništenje ugovora, a što se tiče najavljene privatizacije željezare i činjenice da su poništena već četiri natječaja za privatizaciju, istaknuo je kako Vlada pazi da se ne ponove loša iskustva s ranijim privatizacijama u željezari i valjaonici.

ZAGREB - Ministar prometa Božidar Kalmeta danas je odbacio te bezočnim lažima i obmanama nazvao tvrdnje SDP-ovca Ivice Pančića o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar 2, istaknuvši da su natječaj i gradnja u potpunosti zakoniti i na dobrobit žitelja Zadra i zaleđa. "Riječ je o bezočnoj laži i obmani javnosti u čisto političke svrhe", rekao je Kalmeta na konferenciji za novinare saborskog Kluba HDZ-a, reagirajući na Pančićevo pitanje za 'aktualnog prijepodneva' tko je uzeo oko 200 milijuna kuna koliko se, kako je rekao, išlo iznad dogovorene cijene za gradnju ceste prema provedenom natječaju. "Indikativno je da je to pitanje postavio Pančić, koji nikada nije bio u Škabrnji, za Škabrnju je čuo samo zbog zločina, ne znam je li ikada bio u Zadru", rekao je Kalmeta, koji činjenicu da je Pančić o gradnji ceste pitao premijera, a ne njega kao resornog ministra, tumači politiziranjem kako bi SDP u javnost plasirao još jednu lažnu aferu.

ZAGREB - Povjerenstvo Ministarstva zdravstva će početkom idućeg tjedna donijeti odluku o sadržaju seksualne edukacije u školama, najavio je danas u Saboru ministar Neven Ljubičić, poručujući SDP-ovki Mariji Lugarić kako ga, s obzirom na njezine godine, "ne čudi što je toliko zainteresirana za seksualni odgoj". Lugarić je, naime, isto pitanje postavila i na početku prošle saborske sjednice, a danas je podsjetila da je ministar tada rekao da će o sadržaju seksualnog odgoja uskoro odlučiti povjerenstvo. "Ne čudi me, s obzirom da ste tako mladi, da ste toliko zainteresirani za seksualni odgoj", kazao je ministar, na što ga je Lugarić upozorila da je riječ o neprihvatljivoj osobnoj kvalifikaciji. "Vrijeme ide, a probleme ne rješavamo, osim što osnivamo povjerenstva", kazala je Lugarić, ocijenivši da bi seksualni odgoj u školama pomogao u suzbijanju spolno prenosivih bolesti među mladima.

ZAGREB - Sporazum o ustroju Zajednice udruga hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji potpisali su danas predstavnici 17 od 19 udruga iz Domovinskog rata koje žele pristupiti toj zajednici. HVIDR-a čeka odluku svog Glavnog odbora glede pristupanja Zajednici, a predstavnici jedne od udruga nisu došli na današnje potpisivanje. Zajednica udruga hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji želi biti partner Vladi u rješavanju problema hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma. Sedam od 19 udruga, koje okupljaju razne kategorije branitelja i stradalnika (dragovoljci, pripadnici MUP-a, invalidi i sl.), ranije su bile članice Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata, ali su se izdvojile nakon registracije Koordinacije. "Okupili smo se kako bismo jedinstveno nastupili i našli zajedničko stajalište", rekao je u ime nazočnih predstavnika udruga Zvonko Milas iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

ZAGREB - Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu završio je obdukciju tijela 64-godišnjeg Karlovčanina Zdravka Martinovića, koji je stradao tijekom šetnje s psom uz potok pokraj Karlovačke pivovare, a rezultati analize mogu se očekivati za desetak dana, doznaje Hina u tom zavodu. Trenutno se rade analize, a nakon što budu završene, podaci će biti poslani karlovačkom Županijskom sudu, izjavila je danas Hini službenica u Zavodu. Istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić Mušnjak izdala je jučer nakon zaprimanja izvješća o smrti Zdravka Martinovića nalog za obdukciju zbog sumnje da je smrt uzrokovana kažnjivim djelom ili je u vezi s počinjenjem kažnjiva djela. Zbog toga je pokrenuta istraga protiv petero odgovornih u Karlovačkoj pivovari i same Pivovare kao pravne osobe.

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu branitelja umirovljenog generala Vladimira Zagorca na odluku o pokretanju istrage, dok će žalbu na pritvor rješavati tek kada Zagorec bude uhićen i priveden, doznaje se na sudu. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je žalba Zagorčeva odvjetnika Krešimira Krsnika na rješenje o provođenju istrage odbijena kao neosnovana, čime je to rješenje postalo pravomoćno i na njega se više ne može žaliti. "O žalbi u odnosu na rješenje o određivanju pritvora Vijeće nije odlučilo jer u skladu sa sudskom praksom o tome mogu odlučiti tek u trenutku kada pritvor bude konzumiran i kada Zagorcu rješenje o pritvoru bude uručeno", kazao je Devčić. Zagorec je prošlog tjedna na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, u kojemu živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

ZAGREB - Reagirajući na jučerašnju izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa po kojoj se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu, koalicija HSLS i HSS priopćila je danas da će te dvije stranke biti protiv ulaska u NATO ne bude li takva odluka potvrđena referendumom. Predsjednik Sabora Šeks izjavio je jučer, gostujući u Dnevniku Nove TV, da se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu i da predsjednici Vlade i države, kao i većina ustavno-pravnih stručnjaka, smatraju kako, s ustavno-pravnog stajališta, nema potrebe za referendumom. Za razliku od Šeksa HSS i HSLS navode da pitanje referenduma ne smatraju ustavno-pravnim, već političkim pitanjem pa će biti protiv ulaska u NATO, ako takva odluka ne sadrži potvrdu na referendumu.

ZAGREB - Ministarstvo financija zamolit će veće vjerovnike Elcona iz Zlatar Bistrice da deblokiraju račun te tvrtke, kako bi se radnicima mogle isplatiti četiri zaostale plaće, dogovoreno je nakon današnjeg prosvjeda radnika Elcona pred Ministarstvom financija. Oko 160 radnika Elcona došlo je s tri autobusa u Zagreb, kako bi prosvjedom pred Ministarstvom financija upozorilo na svoj težak položaj i zatražilo spašavanje poduzeća koje zapošljava ukupno 420 ljudi. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović, koji je vodio prosvjednike, izjavio je nakon razgovora s pomoćnikom ministra Krešimirom Dragićem da bi se plaće trebale isplatiti uz pomoć Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), koji je vlasnik 35 posto dionica Elcona. Predsjednik HFP-a Grga Ivezić dogovorit će s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom da HFP do kraja tjedna, na temelju preporuke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, odobri pozajmicu od 4,5 milijuna kuna za isplatu zaostalih plaća, kazao je Marjanović.

LUKOVDOL - Goranovo proljeće, najveća priredba suvremenog hrvatskog pjesništva, svečano je otvorena danas na prvi dan proljeća u Lukovdolu, rodnom mjestu hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Nagradu "Goranov vijenac" ove je godine dobio hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik Mile Stojić za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, a to visoko priznanje uručio mu je predsjednik Udruge "Goranovo proljeće" Branko Čegec. U obrazloženju nagrade ističe se da je Mile Stojić pjesnik jednoga od najprovokativnijih i najzanimljivijim opusa suvremenoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesništva. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Marija Andrijašević. Ministar kulture Božo Biškupić uputio je čestitku ovogodišnjim laureatima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙