FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEČ - Bečki odvjetnički ured Lansky, Ganzger & Partner, koji zastupa bivšeg pomoćnika ministra obrane RH, umirovljenog generala Vladimira Zagorca, uložit će žalbu protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava, najavili su u srijedu na konferenciji za novinstvo u Beču odvjetnici Gabriel Lansky i Gerald Ganzger. Istaknuli su da će se zauzeti za neizručenje Zagorca Hrvatskoj, jer je, prema njihovim riječima, "pozadina uhićenja politički komplot pred izbore u Hrvatskoj". Odvjetnik Gabriel Lansky najavio je da pripremaju žalbu Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede ljudskih prava i lažnih optužbi protiv Vladimira Zagorca, koji sedam godina legalno živi kao poslovni čovjek u Austriji. Prema njegovim riječima, razlog za podizanje međunarodne tjeralice i uhićenje Vladimira Zagorca je neosnovan, njega se tereti da je otuđio dijamante iz sefa Ministarstva obrane u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara, ali se ne navodi datum i kako se je došlo do te vrijednosti.

WANA - Sukobi u Pakistanu između stranih militanata povezanih s al Qaedaom i lokalnih pakistanskih islamista, koji traju od ponedjeljka, odnijeli su najmanje 106 života, izjavili su u srijedu za France Presse predstavnici lokalnih službi sigurnosti. Od 106 žrtava, 78 su uzbečki militanti, a 28 lokalni islamisti. Sukobi su izbili nakon što se lokalni talibanski čelnik, mula Nazir, dogovorio s vlastima da protjeraju strane militante iz regije Južni Waziristan, uz granicu s Afganistanom, i narede razoružavanje militanata odanih uzbečkom šefu Tahiru Juldaševu, izjavili su pakistanski dužnosnici.

MUZAFFARABAD - Najmanje 67 osoba smrtno je stradalo u klizanju terena i nesrećama izazvanima olujnim kišama na sjeveru Pakistana, objavili su u srijedu lokalni dužnosnici. Trideset sedam žrtava stradalo je u klizanju terena u pakistanskom Kašmiru; dvadeset sedam osoba, uglavnom žena, ubijeno je, a 16 ozlijeđeno u utorak navečer u selu Doba Syedan, u dolini Jheluma, istočno od Muzaffarabada, glavnog grada pakistanskog Kašmira, kazao je Javed Ahmed, glasnogovornik lokalne policije. Još je deset osoba smrtno stradalo u drugom klizanju terena u utorak u selu Jabar Daray, u planinskom području Bagh, više na istoku, dodao je on.

RAMADI - Najmanje 45 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u pobuni uhićeno je u utorak u velikoj policijskoj operaciji koja je trajala više od 11 sati i okupila više od 500 policajaca u središtu grada Ramadija, poprištu sunitske pobune zapadno od Bagdada. Operacija nazvana "Lavovi Ramadija" odvijala se od jutra do predvečer. Prema američkom izvoru radi se o najvećoj operaciji tog tipa koju je pokrenula policija u centru Ramadija. Uz podršku američkih marinaca koji su zatvorili četvrti, policajci su pretraživali kuću po kuću. Jedan je civil ubijen, a pet osoba ranjeno je u eksploziji naprave kućne izrade. Došlo je razmjene pucnjave između pobunjenika i policajaca, ali nijedan policajac nije ranjen.

ZAGREB - Najmanje 14 ljudi, među kojima šest vojnika, ubijeno je u srijedu u žestokim sukobima u somalijskoj prijestolnici Mogadishuu kada su napadnuti etiopski vojnici, saveznici privremene somalijske vlade, javile su svjetske novinske agencije. Prema izjavama očevidaca, pobunjenici su zapucali na etiopske tenkove na ulicama grada, a vojnici su uzvratili vatru. Sukobi su izbili nedaleko od sjedišta vlade u bivšem ministarstvu obrane. Pobunjenici često napadaju vladu i etiopske vojnike koji su tamo smješteni.

JERUZALEM - Nakon što su propali pregovori s vladom, moćni je izraelski sindikat Histadrut u srijedu počeo opći štrajk, obustavio međunarodne letove i zatvorio javne službe. Štrajk na neodređeno vrijeme počeo je u osam ujutro po srednjoeuropskome vremenu, ali vlada je podnijela zahtjev da javne službe nastave s radom, javio je izraelski radio koji predviđa da će sud u roku od nekoliko sati odlučiti o tom zahtjevu. Sindikat Histadrut objavio je da je štrajk omeo vitalne službe poput autobusnog prijevoza, vatrogasne službe, a utječe i na rad vladinih ureda i telavivskog aerodroma Ben Guriona na kojem je gotovo obustavljen međunarodni promet.

PEKING - Nova runda pregovora o prekidu nuklearnog programa Sjeverne Koreje, započeta u ponedjeljak, u srijedu još nije nastavljena dok se očekuje isplata Pjongjangu sredstava dosad zamrznutih u Macau, priopćeno je iz diplomatskih izvora. "Nadam se da će problem s Banco Delta Asia (BDA) biti riješen te da će se sastanak nastaviti kako bismo mogli razgovarati o prekidu nuklearnog programa", kazao je novinarima u srijedu ujutro japanski glavni pregovarač Kenichiro Sasae. U utorak, dan nakon najave sporazuma sa SAD-om o deblokadi 25 milijuna dolara sjevernokorejskih sredstava u Banco Delta Asia, Sjeverna Koreja odbila je sudjelovati na plenarnoj sjednice te nove runde pregovora dok novac ne bude prebačen.

ZAGREB - Rusija neće podržati uvođenje "pretjeranih sankcija" Iranu u Vijeću sigurnosti UN-a, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Mi smo se prije dogovorili da ćemo djelovati po pitanju Irana postepeno i proporcionalno... Mi nećemo podržati pretjerane sankcije", rekao je Lavrov u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, a prenijele su ruske novinske agencije. Sjedinjene Države i vodeće europske sile smatraju da Teheran želi razviti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirne svrhe. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i Njemačka - dogovorile su se prošlog tjedna o nacrtu rezolucije koji predviđa pooštravanje trgovačkih i gospodarskih sankcija protiv Irana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙