FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatke do 15,30 sati.
ZAGREB, 20. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatke do 15,30 sati.

KARLOVAC - Istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić-Mušnjak izdala je nakon zaprimanja izvješća o smrti 64-godišnjeg Zdravka Martinovića nalog za obdukciju njegova tijela zbog sumnje da je smrt uzrokovana kažnjivim djelom ili je u svezi s počinjenjem kažnjiva djela za koje je pokrenuta istraga protiv petero odgovornih u Karlovačkoj pivovari i same Pivovare kao pravne osobe. Obdukcija je povjerena Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, doznaje se od glasnogovornice suda Alenke Laptalo. Nakon obdukcije liječnici-vještaci će dati mišljenje o tome koji je neposredan uzrok smrti, okolnosti smrti i vrijeme kad je smrt nastupila. Ako postoji sumnja u trovanje, sumnjive će se tvari nađene u tijelu poslati na vještačenje ustanovi za toksikološka ispitivanja. Nakon obdukcije nalaz i mišljenje vještaka dostavit će se Državnom odvjetništvu radi izmjene činjeničnog opisa i pravne oznake kažnjiva djela, t.j. prouzročenja smrti, kazala je Laptalo.

ZAGREB - Predsjednici HSS-a, HSLS-a i PGS-a Josip Friščić, Đurđa Adlešić i Nikola Ivaniš potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore. Prema riječima predsjednika HSS-a Josipa Friščića ova koalicija na predstojećim izborima namjerava osvojiti najmanje od 21 do 25 zastupničkih mjesta u Saboru. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić je istaknula da te stranke koje su danas potpisale sporazum već oko 5 mjeseci surađuju i usklađuju svoje programe, naglasivši da ta koalicija ima namjeru postati alternativa sadašnjoj vlasti. Izrazivši zadovoljstvo pristupom PGS-a ovoj koaliciji, Nikola Ivaniš rekao je da oni kao regionalna stranka podupiru stranke političkog centra i koaliciju koja se zalaže za ravnomjeran razvoj Hrvatske, a ne za njenu metroplizaciju.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ocijenio je danas da će HDZ biti najjača stranka na predstojećim parlamentarnim izborima u studenom ove godine. "U Slavoniji, Dalmaciji, diljem Hrvatske HDZ će biti pobjednik na izborima u studenom", kazao je Sanader koji je u izjavi novinarima, nakon sastanka s predstavnicima HUP-a, komentirao i rezultate nedjeljnih izvanrednih lokalnih izbora u nekim gradovima i općinama, posebice rezultat HDZ-a u Slavonskom Brodu. Premijer smatra da izvanredni izbori u Slavonskom Brodu nisu test za parlamentarne izbore u studenom, uz istodobno pitanje nisu li test i izbori u Pitomači, Babinoj Gredi, lokalni izbori na kojima HDZ konstantno pobjeđuje. Sanader je podsjetio da HDZ u Slavonskom Brodu ostaje najjača pojedinačna stranka, da će i nakon ovih izbora u tom gradskom vijeću imati šest mjesta, te ističe da je HDZ na nedjeljnim izborima dobio dvostruko više glasova (više od 6000) nego li na izborima 2005. (kada je dobio oko 3300 glasova), da je rast HDZ-a bitno veći nego li je rast birača na izborima.

ZAGREB - Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt predstavila je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu izborni program DC-a za snažnu pravnu državu. Škare Ožbolt je rekla da predstavljanjem programa za pravnu državu DC započinje s predstavljanjem prvog, od pet programa za razvoj Hrvatske. Istaknula je da je program za pravnu državu usmjeren u tri pravca - efikasno pravosuđe i unutarnji poslovi, reforma državne i javne uprave i borba protiv korupcije kojim žele postići vidljive rezultate za građane i poslati jasnu poruku da se kriminal i korupcija ne isplate. Predstavila je reformu pravosuđa u koju su uključene zemljišne knjige i prekršajni postupci, predlaže se i ukidanje prekršajnih sudova i spajanje u redovne sudove te da Hrvatski sabor proglasi amnestiju za predmete koji su u zastari ili pred zastarom. To bi, dodala je, pojednostavilo i pojeftinilo rad pravosuđa.

ZAGREB - Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao je msgr. Josipa Mrzljaka, dosadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog, za novog biskupa varaždinskog, izvijestio je danas Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije. U priopćenju se dodaje da je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj priopćila da je ta vijest objavljena danas u 12 sati u Vatikanu. Biskup Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. u Vukovaru. Teologijski studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić 16. studenoga 1969. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a danas je predsjednik Hrvatskog Caritasa, predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas te član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

ZAGREB - Vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga na današnjoj je sjednici zaključilo kako su izvršene ili se nalaze u provedbi sve aktivnosti predviđene provedbenim programom Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2006. godinu. Na sjednici kojom je predsjedala potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor također je prihvaćen prijedlog provedbenog programa Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2007. godinu, priopćeno je iz Vlade. Povjerenstvo je usvojilo i konačan prijedlog projekta resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa odvikavanja od ovisnosti i rehabilitacije u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja. Osnovni cilj projekta je sustavno i trajno rješavanje pitanja društvene reintegracije ovisnika nakon završenog odvikavanja od ovisnosti i rehabilitacije.

ZAGREB - Udruga Vukovar 1991. izvijestila je danas novinare o sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem glede inicijative za kaznenim progonom zbog stradanja hrvatskih branitelja, ranjenika i civila u srbijanskim logorima, koji je, kako kažu, obećao suradnju i rad na progonu ratnih zločina nad Hrvatima u Vukovaru 1991. te da će Udrugu stalno izvješćivati o tome što se poduzima. Udruga poziva branitelje i stradalnike Domovinskog rata da se odazovu pozivima Državnog odvjetništva, najavljenim za travanj kako bi dali iskaz i svjedočili o ratnim zločinima nad Hrvatima 1991., istaknuto je na konferenciji za novinare. Predložili smo i da Državno odvjetništvo popiše žrtve srbijanskih logora te provede istragu na temelju iskaza preživjelih žrtava po popisu Udruge i Međunarodnog odbora Crvenog križa, izvijestio je predsjednik Udruge Zoran Šangut. Od Bajića smo tražili da ispita ratne zločine iz 1991. te da nas izvijesti je li Državno odvjetništvo od Haaškog tužiteljstva zatražilo pokretanje istrage o tome što se događalo u srbijanskim logorima nakon srpske okupacije Vukovara, dodao je predsjednik Udruge.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će početi 25. sjednicu koja će, sa stankom za uskršnje blagdane, trajati do kraja travnja, a na dnevnom je redu 40-ak točaka, uglavnom zakonskih prijedloga Vlade i zastupničkih klubova. Novu sjednicu Sabor će, uobičajeno, početi 'aktualnim prijepodnevom' tijekom kojega će pitanja premijeru Ivi Sanaderu i članovima Vlade postaviti 40 zastupnika. Na dnevnom redu 25. sjednice je osam zakona iz paketa usklađivanja s propisima Europske unije - zakoni o hrani, o gnojivima, o tržištu plina, o sigurnosti u željezničkom prometu, o sudskom registru, o humanitarnom razminiranju, itd. Sabor bi trebao potvrditi i nekoliko sporazuma o financiranju infrastrukturnih projekata, među kojima i onaj za projekt riječke obilaznice za koji će Hrvatska od Europske banke za obnovu i razvoj dobiti kredit od 40 milijuna eura.

ZAGREB - SDP je predstavio danas ciljeve svoje obrazovne strategije "Znanje za bolji život" kojom namjerava u četvorogodišnjem mandatu, pobjedi li na izborima, povećati proračunska sredstva za obrazovanje i znanost za 50 posto. Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović rekla je da analize pokazuju da je taj cilj moguće provesti u jednom mandatu. "To je način kako ćemo Hrvatsku izvući iz gospodarske krize i krize znanja", ustvrdila je. Iznoseći podatke po kojima je u Hrvatskoj tek sedam posto visoko obrazovanih i 40 posto sa samo završenom osnovnom školom ili čak bez nje, Antunović je ocijenila da zbog toga ljudi temeljem znanja ne mogu očekivati osobni i prosperitet zemlje. Obrazovna strategija predstavljena je nakon gospodarske strategije, što je po riječima predsjednika SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Ljube Jurčića logičan slijed, budući da su obrazovanje i tehnološki razvoj temelj gospodarske strategije.

OSIJEK - U ime Branimira Glavaša, osumnjičena za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tzv. slučaju selotejp, za koji je istražni postupak završio prije dva tjedna, odvjetnik Dražen Matijević podnio je danas istražnom sucu Mariju Kovaču podnesak u kojem traži da se u sklopu proširenja istrage sasluša još pet svjedoka. Istražni sudac Kovač jučer je na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništa donio odluku da se istraga proširi saslušanjem 15 svjedoka, od kojih je 13 svjedoka Odvjetništva i dva obrane. Glavaš i odvjetnik Matijević smatraju da nema opravdana razloga da se ne sasluša i ostalih pet svjedoka koje su predlagali i u tijeku istražnog postupka. "Dvojica od pet svjedoka bila su u Domovinskom ratu na odgovornim dužnostima i tijelima da su im dobro poznate mnoge važne okolnosti vezane uz ubojstva što su se dogodila u jesen 1991. u Osijeku", kazao je odvjetnik Matijević. Tri svjedoka su bitna jer su im "poznate i druge okolnosti toga postupka, a to su", ustvrdio je, "okolnosti nezakonita pribavljanja iskaza Gordane Getoš-Magdić u osječkoj policiji te sve činjenice povezane s njezinim zadržavanjem, uhićenjem i iznuđivanjem iskaza".

ZAGREB - Protiv bivšeg kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC Rijeka Ognjena Šimića (52) USKOK je danas podigao optužnicu zbog primanja mita i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca". Branitelj optuženog odvjetnik Branko Šerić izjavio je Hini da ne može komentirati optužnicu jer ju još nije dobio, no najavio je da će "svakako podnijeti prigovor". USKOK je Šimića optužio da je kao vršitelj dužnosti pročelnika i pročelnik Odjela u Klinici za kirurgiju, od 1998. do 2006., u 14 navrata od pacijenata ili članova njihovih obitelji primio mito kako bi ih operirao "preko reda", a još u četiri slučaja primio novac i druge darove nakon operativnih zahvata. U USKOK-u tvrde da je u tim slučajevima nezakonito stekao 23.000 eura, 7.500 njemačkih maraka i 3.500 američkih dolara.

ZAGREB - Krešimir Blažević, vođa grupe "Animatori" i tajnik u Matici Hrvatske u Zagrebu preminuo je jučer u 49. godini života. Krešimir Blažević rođen je 1958. u Slavonskom Brodu, gdje je završio gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Glazbom se intenzivno bavio od 1982. kada je osnovao grupu "Animatori" u kojoj je bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist. "Animatori" su bili popularni u vrijeme tzv. novog vala (osamdesetih godina), kada su nastali njihovi najveći hitovi, poput "Ljeto nam se vratilo", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila", "Ostat ću mlad", "Male curice", "Kasno je za prosinac" itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙