FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u utorak izaslanstvo Europskog parlamenta na čelu s Pal Schmittom, predsjednikom Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU, priopćio je Ured predsjednika RH. Schmitt je izrazio zadovoljstvo napretkom Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, te reformama koje provodi. U tom kontekstu je rekao kako su europarlamentarci svjesni činjenice da je, s obzirom na predstojeće izbore u studenom, Vladi teško donositi i nepopularne odluke. Također je izjavio da je zabrinut zbog oscilacije javne podrške ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te je naglasio kako Hrvatska ima punu podršku u svojim naporima da u najskorije vrijeme postane punopravnom članicom EU.

ZAGREB - Ostvarivanje članstva u euroatlantskim integracijama temeljni je vanjskopolitički cilj Hrvatske, ali vrlo značajnu ulogu imaju pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj gospodarskoj sceni, privlačenje stranih ulaganja i poticanje izvoza, jer danas u međunarodnim odnosima gospodarstvo ima dominantnu ulogu, rekla je u utorak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović prigodom svečanog predstavljanja novog projekta MVPEI-a - internetske stranice "Hrvatska gospodarska diplomacija". Cilj stranice na adresi http://hgd.mvpei.hr jest omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima i stranim ulagačima zainteresiranim za poslove u Hrvatskoj pristup mnogim informacijama.

PARIZ - Neovisnost pod međunarodnim nadzorom je jedino održivo rješenje za Kosovo, ocijenio je UN-ov posebni izaslanik za Kosovo Martti Ahtisaari u svom konačnom izvješću o statusu te pokrajine, čije je dijelove u utorak objavio francuski dnevni list Le Monde. List u svom izdanju u srijedu navodi da je pribavio Ahtisaarijevo izvješće, koje će biti predano članicama Vijeća sigurnosti UN-a 26. ožujka. "Nakon što je pažljivo izbjegavao upotrijebiti riječ 'neovisnost' tijekom 14 mjeseci osjetljivih pregovora, Ahtisaari zaključuje u finalnom izvješću da je 'neovisnost pod međunarodnim nadzorom jedina održiva solucija'", piše Le Monde.

SUBOTICA - Kamenovanjem Kršćanske adventističke crkve u Somboru i crtanjem kukastih križeva po novosadskoj sinagogi nastavljeni su napadi na manjinske vjerske objekte koji imaju elemente izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, prenio je u utorak novosadski "Građanski list". Nepoznati počinitelji su u nedjelju u Somboru oko ponoći bacili kamen na Kršćansku adventističku crkvu kojim je razbijen prozor na službenom stanu svećenika i umalo pogođeno svećenikovo četverogodišnje dijete na spavanju. Ta je vjerska zajednica tim povodom srbijanskoj vlasti uputila otvoreno pismo u kojemu prosvjeduje zbog sve češćih napada na imovinu i pripadnike Adventističke crkve.

BERLIN - Policija u Berlinu pokrenula je istragu nakon što su mediji objavili da je na jednoj policijskoj školi došlo do antisemitskih ispada, priopćeno je u utorak. "Tijekom nastave je došlo da iznošenja mišljenja koja ne možemo tolerirati i to će sa sobom povući određene posljedice", izjavio je predsjednik Berlinske policijske uprave Dieter Glietsch. On je potvrdio da je tijekom jedne rasprave o problemu mržnje prema strancima i antisemitizmu došlo do "ispada pojedinih polaznika policijske škole". Glietsche je najavio da će ti ispadi imati posljedice "kako službene tako i pedagoške".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je u utorak Brigitte Bremer "Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske" za osobit doprinos u organizaciji i dopremi humanitarne pomoći u Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, priopćio je Ured predsjednika. Dodjeljujući odličje, predsjednik Mesić je naglasio da je ono simboličan iskaz zahvalnosti u ime svih onih koji su primili pomoć od gospođe Bremer i u ime svih građana Republike Hrvatske. Zahvaljujući na odličju, Bremer je navela kako ju je u njezinu humanitarnom radu vodilo sljedeće načelo: "Mnogi mali ljudi u mnogim malim mjestima, svojim mnogim malim koracima mogu promijeniti svijet". Tako je i njoj je u prikupljanju pomoći za Hrvatsku pomagalo oko 5.000 učenika iz Nuernberga.

ŽENEVA - Pet azijskih rijeka, o kojima ovisi 870 milijuna ljudi, nalazi se na popisu deset najugroženijih svjetskih bazena, pokazalo je izvješće Svjetske zaklade za zaštitu prirodu (WWF) koje je objavljeno u utorak. U Aziji su najugroženije rijeke Jangce, Mekong, Salween, Ganges i Ind, u Europi Dunav, u Latinskoj Americi Rio de La Plata i Rio Grande, u Africi Nil, a u Australiji Murray-Darling. "Loše upravljanje i neprikladna zaštita prirodnih područja ne omogućuju nam da budemo sigurni da će rijeke i dalje teći", upozorava se u izvješću WWF-a objavljeno je prigodom Svjetskog dana voda 22. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙