FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječaji HFP-a za VUPIK i Sisačku Valjaonicu cijevi

ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) -

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) raspisao je natječaj za prodaju 62,02 posto dionica Vukovarskog poljoprivredno industrijskog kombinata VUPIK-a po početnoj cijeni od 70,56 milijuna kuna.

To je treći natječaj za prodaju VUPIK-a, a rok za predaju ponuda za kupnju 882.014 dionica tog kombinata po 20 posto nominale istječe 17. travnja u 14 sati.

Prema natječaju, osim ponuđene cijene, Fond od ponuditelja traži ispunjenje nekoliko uvjeta, kao što su zadržavanje osnovne djelatnosti, zadržavanje sjedišta u Vukovaru, preuzimanje obveze zadržavanja zatečenog broja zaposlenika (krajem rujna prošle godine bilo ih je 943) u roku od tri godine, i/ili preuzimanje obveze provođenja programa zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika sukladno pozitivnim propisima Hrvatske i Kolektivnom ugovoru, kao i preuzimanje u potpunosti postojećeg kolektivnog ugovora.

Od ponuđača se također traži da ponudi program ulaganja, poslovni plan za narednih pet godina uključujući i investicijski plan za to razdoblje, preuzimanje obveze da neće prodati ni opteretiti nekretnine i dionice društva u roku godinu dana.

Među obveznim uvjetima natječaja su i obveza da se ponudi program podmirenja svih obveza VUPIK-a prema vjerovnicima, ponude zamjenska jamstva za obveze pokrivene državnim jamstvima ili program podmirenja tih obveza, te ponude odgovarajuća sredstva osiguranja za izvršenje preuzetih obveza.

U slučaju jednako vrijednih ponuda prednost će imati ponuda radnika Društva, navodi se u natječaju HFP-a.

Prvi natječaj za prodaju VUPIK-a bio je raspisan u srpnju prošle godine i to po nominalnoj cijeni, a drugi krajem prošle godine, no na taj natječaj po 30 posto nominale, nije stigla ni jedna ponuda.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je novi natječaj za prodaju stopostotnog vlasničkog udjela u Valjaonici cijevi Sisak pod posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, ali uz više obvezujućih uvjeta.

HFP je natječaj raspisao krajem prošlog tjedna, a rok za predaju prijava je mjesec dana i istječe 17. travnja u 14 sati.

Novim natječajem za prodaju Sisačke željezare, po početnoj cijeni od jedne kune, od ponuđača se traži ispunjavanje devet obveznih uvjeta.

Od ponuđača se tako traži zadržavanje osnovne djelatnosti Valjaonice, dostavljanje petogodišnjeg poslovnog plana koji bi uključivao i broj zaposlenika (početkom ove godine u željezari je bilo 1.209 zaposlenika) i plan investiranja, te prijedlog ulaganja koje investitor smatra potrebnim za provođenje restrukturiranja u skladu s dostavljenim planom ulaganja putem dokapitalizacije, najduže u roku od pet godina od preuzimanja.

Natječajem se od ponuđača traži i da u cijelosti podmire sve dospjele obveze Valjaonice cijevi Sisak prema državnim vjerovnicima, a koje su krajem studenog prošle godine iznosile nešto više od 44,1 milijun kuna uključujući i sve povezane ugovorene i zakonske kamate.

Također se traži i da u cijelosti podmire sve postojeće obveze prema ostalim vjerovnicima, kao i podmirenje svih obveza pokrivenih državnim jamstvima, a koje su krajem prošle godine iznosile 136,1 milijun kuna, ili davanje garancije prvoklasne banke kao zamjenske garancije za obveze pokrivene državnim garancijama.

Natječajem se također traži i preuzimanje obveze da se neće prodati ili opteretiti nekretnine i udjele Valjaonice u roku godinu dana, preuzimanje svih odredbi Kolektivnog ugovora u razdoblju u kojem je na snazi, kao i ponuda odgovarajućih sredstava osiguranja za izvršenje preuzetih obveza.

Novi natječaj HFP-a četvrti je natječaj za prodaju sisačke Željezare unatrag manje od godinu dana, te drugi natječaj u kojem se ona nudi pod posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune.

U prvom pokušaju prodaje pod posebnim uvjetima, raspisanom krajem siječnja ove godine, bile su pristigle dvije valjane ponude, no, 13. ožujka Upravni odbor HFP-a odbio je obje ponude - švicarske kompanije Commercial Metals International (CMI) i zagrebačkog C.I.O.S.-a - zbog neslaganja s obveznim uvjetima natječaja.

Upravni odbor tada je Upravi VCS-a također naložio da se što prije izmijeni sporni ugovor o ekskluzivnom pravu distribucije cijevi s talijanskim Pipexom, tvrtkom kćeri slovačke željezare Podbrezova, odnosno da se iz njega izbaci klauzula o velikom obeštećenju u slučaju privatizacije VCS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙