FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko državno-gospodarsko izaslanstvo u Prištini

PRIŠTINA, 12. ožujka 2007. (Hina) - U prvom bilateralnom posjetu Kosovu, više od 80 hrvatskih gospodarstvenika i predstavnici državnih institucija danas su u Prištini sudjelovali na Kosovsko-hrvatskom gospodarskom forumu, a državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković susreo se među ostalim i s kosovskim premijerom Agimom Cekuom.
PRIŠTINA, 12. ožujka 2007. (Hina) - U prvom bilateralnom posjetu Kosovu, više od 80 hrvatskih gospodarstvenika i predstavnici državnih institucija danas su u Prištini sudjelovali na Kosovsko-hrvatskom gospodarskom forumu, a državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković susreo se među ostalim i s kosovskim premijerom Agimom Cekuom.

Prema riječima Vrankovića, hrvatski su gospodarstvenici najviše zainteresirani za suradnju sa kosovskom stranom na području energetike s obzirom da na Kosovu postoje izvrsni resursi za proizvodnju energije, te građevinarstvo s obzirom na iskustva hrvatskih građevinara na izgradnji velikih infrastrukturnih objekata.

Naime, na Kosovu je u tijeku proces odlučivanja o modelu gradnje auto ceste Priština-Tirana koja bi, ukoliko ne bude dovoljno proračunskog novca, mogla biti izgrađena i kroz davanje pod koncesiju.

Vranković je istaknuo kako se suradnja Hrvatske i Kosova trenutno svodi na trgovinu, a današnji posjet gospodarskog izaslanstva dokaz je velikog interesa za podizanje te suradnje na viši stupanj, odnosno za investicije i osnivanje zajedničkih poduzeća.

Ističući povjesno dobre odnose dvaju naroda kao i dobro poznavanje tržišta, Vranković je kazao kako je uspostavljen institucionalni okvir potpisivanjem ugovora o slobodnoj trgovini kao i pristupanjem Kosova CEFTA-i, a na gospodarstvenicima je sada da pokrenu moguće zajedničke projekte.

U tom cilju danas su održani pojedinačni poslovni razgovori hrvatskih i 100-tinjak kosovskih gospodarstvenika, a dogovorena je i konkretna suradnja. Naime, Hrvatski zavod za ispitivanje kvalitete i kosovski Regional Technology Center potpisali su sporazum o ispitivanju kvalitete naftnih derivata na kosovskom tržištu.

Kosovski premijer Ceku istaknuo je kako između hrvatskog i albanskog naroda nema otvorenih pitanja što je temelj za dobru suradnju. Njenom produbljavanju kako u gospodarskom tako i u političkom smislu trebalo bi pomoći i najavljeno otvaranje Ureda Republike Hrvatske za vezu s Kosovom za koji se nada da će s vremenom prerasti u hrvatsko veleposlanstvo. Dodao je i kako se nada da će uskoro doći dan kada će Kosovo otvoriti svoje veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Na pitanja novinara o povratu imovine koje su hrvatske tvrtke imale na Kosovu Ceku je odgovorio kako je UNMIK (Privremena misija UN-a na Kosovu) odredio da je imovina na Kosovu društvena i da ide u privatizaciju u kojoj mogu sudjelovati i oni koji drže da je to njihova imovina. Dodao je kako će nakon provedene privatizacije tvrtke koje mogu dokazati svoje vlasništvo imati pravo na odštetu.

Hrvatska službena statistika ne prati robnu razmjenu s Kosovom, no prema podacima statističkog zavoda Kosova ukupna robna razmjena između Hrvatske i Kosova u prošloj je godini iznosila 33,4 milijuna eura, od čega se više od 32 milijuna eura odnosi na hrvatski izvoz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙