FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: okrugli stol "Zajedno protiv nasilja u obitelji"

VUKOVAR,() - U povodu Međunarodnog dana žena u vukovarskom hotelu "Lav" održan je danas okrugli stol o nasilju u obitelji, na kojem je istaknuto kako je svaka četvrta žena u Hrvatskoj žrtva nekog od oblika nasilja u obitelji.
VUKOVAR,() - U povodu Međunarodnog dana žena u vukovarskom hotelu "Lav" održan je danas okrugli stol o nasilju u obitelji, na kojem je istaknuto kako je svaka četvrta žena u Hrvatskoj žrtva nekog od oblika nasilja u obitelji.

Okrugli stol organizirale su članice Inicijative "Zajedno protiv nasilja u obitelji" veleposlanice Belgije, Australije, Nizozemske, Norveške, Turske, Austrije i Rumunjske u Hrvatskoj. U radu su sudjelovali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, predstavnci OESS-a, UNDP-a i UNHCR-a, državne uprave, sudstva i odvjetništva, policije te nevladinih udruga koje pomažu žrtvama nasilja u obiteljima.

"Danas želimo ponovno naglasiti kako je nasilje u obitelji zločin i pozvati sve žrtve i svjedoke obiteljskog nasilja da ga prijave vlastima", poručila je belgijska veleposlanica Marie-Johanne Roccas, dodavši kako bi tolerancija prema obiteljskom nasilju u društvu trebala biti na nuli.

Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan upozorila je kako nasilje u obiteljima ne poznaje granice niti državne sustave te je zadaća svakog društva da se bori protiv njega. "Želimo senzibilizirati javnost za taj problem te poručiti kako nasilje u obitelji ne ćemo tolerirati", rekla je Buljan.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović zamjerio je medijima da nasilju u obiteljima često prilaze senzacionalistički, bez podrobnijeg istraživanja uzroka nasilja. "Ravnopravnost spolova jedna je od najvećih vrijednosti hrvatskog ustavnog poretka", ocijenio je, ustvrdivši kako je hrvatsko društvo još sklono mitovima u kojima je, kako je naveo, normalna dominacija muškarca nad ženom.

Po njegovim riječima iz godine u godinu sve je veći broj prijavljenih slučajeva nasilja u obiteljima u Hrvatskoj. To, po njegovu mišljenju, svjedoči o porasloj svijesti, ali i aktivnu djelovanju nevladinih udruga koje pomažu žrtvama nasilja.

Predstavljeni su podatci istraživanja Autonomne kuće Zagreb iz 2003. o nasilju nad ženama u obitelji, po kojemu je najmanje 29 posto žena u Hrvatskoj pretrpjelo neki oblik fizičkog zlostavljanja od partnera, t.j. svaka je četvrta žena u Hrvatskoj žrtva nekog od oblika nasilja u obitelji.

Po podatcima Policijske postaje u Vukovaru, koje je iznio načelnik Ivan Rupčić, u 2006. na vukovarskom području prijavljeno je 97 slučajeva nasilja u obiteljima, pretprošle godine 103 a 2004. godine 90. U prva dva mjeseca ove godine na vukovarskom području prijavljeno je 19 slučejava nasilja u obiteljima, dodao je.

Okrugli stol o nasilju u obiteljima u organizaciji Inicijative "Zajedno protiv nasilja u obitelji", koji će se popodne održati i u Bjelovaru, priređen je pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor. Cilj skupa je potpora nastojanjima lokalnih vlast i nevladinih udruga u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama te kampanji Vijeća Europe "Stop obiteljskom nasilju nad ženama" koja je započeta 26. studenoga 2006. u Madridu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙