FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici demokrata pozvali Busha da ne pomiluje Lewisa Libbya

WASHINGTON,7. ožujka(Hina) - Čelnici demokrata u američkom Kongresu pozvali su predsjednika Georgea W. Busha da ne pomiluje bivšeg predstojnika potpredsjedničkog ureda u Bijeloj kući Lewisa "Scootera" Libbya, koji je u utorak proglašen krivim za ometanje pravde i krivokletstvo i prijeti mu kazna do 25 godina zatvora.
WASHINGTON,7. ožujka(Hina) - Čelnici demokrata u američkom Kongresu pozvali su predsjednika Georgea W. Busha da ne pomiluje bivšeg predstojnika potpredsjedničkog ureda u Bijeloj kući Lewisa "Scootera" Libbya, koji je u utorak proglašen krivim za ometanje pravde i krivokletstvo i prijeti mu kazna do 25 godina zatvora.

Porota saveznog suda u Washingtonu je nakon 10 dana vijećanja Libbya proglasila krivim po četiri od pet točaka optužnice, zbog laganja istražiteljima FBI-a i obmanjivanja velike porote u istrazi otkrivanja identiteta bivše agentice CIA-e Valery Plame godine 2003., u jeku priprema za napad na Irak.

Njezin suprug, diplomat Joseph Wilson, tada je javno kritizirao dio Bushovih osnova za napad na Irak, odnosno tvrdnje o iračkom razvoju nuklearnog oružja.

Izricanje kazne Libbyu zakazano je za lipanj, no obrana je najavila kako će tražiti ponavljanje suđenja i žaliti se na presudu, a pravni analitičari su ocijenili kako se može očekivati otezanje žalbenog procesa i na kraju predsjedničko pomilovanje Libbya.

"Predsjednik Bush trebao bi sada obećati da neće pomilovati Libbya", izjavio je nedugo nakon presude demokratski senator Edward Kennedy.

"Bilo je vrijeme se nekome iz Busheve administracije utvrdi odgovornost za kampanju manipuliranja obavještajnim podacima i i diskreditiranje kritičara rata", ocijenio je predsjednik senatske većine Harry Reid.

"Lewis Libby osuđen je zbog krivokletstva, no njegovo je suđenje otkrilo dublju istinu o ulozi potpredsjednika Dicka Cheneya u toj prljavoj aferi. sada bi predsjednik Bush morao obećati da neće pomilovati Libbya", dodao je Reid.

Po riječima predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, suđenje je nedvojbeno pokazalo da je kod najviših razina Busheve administracije postojao "bešćutni prezir kod uporabe osjetljivih informacija i procjena za nacionalnu sigurnost, kako bi se oklevatalo kritičara rata u Iraku".

I vodeći demokratski kandidati za predsjedničku nominaciju senatori Hillary Clinton i Barack Obama, pozdravili su vršenje pravde na suđenju Libbyu i istaknuli da je proces otkrio sramnu epizodu administracije.

"The Washington Post" u srijedu prenosi izjavu jedinog od 11 članova porote koji je bio spreman nešto reći novinarima o vijećanju presude - Denisa Collinsa, svog bivšeg novinara.

Porota je uvjerena kako je Libby postavljen na stup srama zbog curenja informacije o agentu CIA koje se su visoki dužnosnici Bijele kuće počinili zajedno s njim, rekao je Collins.

"Ne kažem da mi nismo mislili da je Libby kriv za to za što smo ga proglasili krivim. Ali čini se da je on bio.... u nemilosti", dodao je.

Potpredsjednik Dick Cheney je u pisanom priopćenju izrazio "razočaranje presudom". "Rastužen sam zbog Scootera i njegove obitelji. On je neumorno služio naciji, s velikom vrsnoćom kroz puno godina javne službe", naveo je.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je na pitanje o mogućem pomilovanju, okolišala s odgovorom, ali tu mogućnost nije isključila.

"Postoji postupak za sve Amerikance koji žele pomilovanje predsjednika...Ja ne znam za takav zahtjev", kazala je.

Članak 2. Ustava SAD kaže kako predsjednik ima ovlasti odgoditi smaknuće i pomilovati počinitelja kaznenog djela protiv SAD.

Bush je u šest godina mandata pomilovao 113 osuđenika, većinom manjih prekršitelja zakona, uključujući i jednog osuđenog za ilegalnu proizvodnju whiskeya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙