FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u sijecnju 0,7 posto manje zaposlenih

ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) -

Statistika

DZS: u siječnju 0,7 posto manje zaposlenih- Siječanj ove godine je peti mjesec za redom u kojem se bilježi pad broja zaposlenih na mjesečnoj razini - u Hrvatskoj je u siječnju bilo ukupno 1.416.466 zaposlena, što je 0,7 posto ili 10.128 osoba manje nego u prosincu prošle godine, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je u pravnim osobama u siječnju bilo 1.118.605 zaposlenih, što je za 0,5 posto manje nego u prosincu.

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, broj zaposlenih u pravnim osobama u siječnju u odnosu na lanjski prosinac smanjen je u većini djelatnosti, u postotku najviše, za 5,5 posto, u hotelima i restoranima.

Blago povećanje broja zaposlenih na mjesečnoj je razini zabilježeno samo u dvije djelatnosti - u obrazovanju za 0,2 posto te u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi za 0,1 posto, dok je u financijskom posredovanju broj zaposlenih ostao isti.

Za broj zaposlenih u pravnim osobama statistika iznosi i podatke na godišnjoj razini i ti podaci govore da se nastavlja povećanje broja zaposlenih na godišnjoj razini - u siječnju ove prema siječnju prošle godine u pravnim je osobama broj zaposlenih veći za 1,2 posto. ritom se u postotku najveće povećanje broja zaposlenih bilježi u pravnim osobama iz djelatnosti poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga, za 4,4 posto.

Povećanje broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježi se u još nekoliko djelatnosti - u trgovini na veliko i malo za 3,6 posto, u građevinarstvu za 2,4 posto, u financijskom posredovanju i obrazovanju te u ostalim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima za 2 posto, u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi za 1 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto te u prerađivačkoj industriji i hotelima i restoranima za 0,1 posto.

Pad broja zaposlenih u pravnim osobama na godišnjoj se razini bilježi u pet djelatnosti, a najviše je, za 3,2 posto, smanjen broj zaposlenih u ribarstvu.

U pravnim osobama koje se bave prerađivačkom industrijom krajem siječnja bilo je oko 240,7 tisuća zaposlenih, što je 0,3 posto manje nego li u prosincu 2006.

Prema privremenim podacima koje je statistika preuzela iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u siječnju je u obrtu i slobodnim profesijama bilo 255.267 zaposlenih, što je u odnosu na prosinac lani pad za 1,3 posto, a osiguranih poljoprivrednika 42.594 ili 1,4 posto manje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u prvom ovogodišnjem mjesecu u Hrvatskoj je bilo 299.083 nezaposlene osobe, što je 2 posto više nego u prosincu prošle godine.

Tako se i stopa registrirane nezaposlenosti sa 17 posto u prosincu lani povećala na 17,4 posto za siječanj ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙