"Radili smo s tvrtkama koje prodaju čokoladu kao i s opskrbljivačima tijekom nekoliko godina i ustanovili da se s nekim problemima susreću sve tvrtke", kazao je Paul Smith iz Instituta za kemiju površina.
"Naš cilj je voditi istraživanja o čokoladi i pozabaviti se pitanjem ponašanja i fizičkog izgleda čokolade", objasnio je on.
Jedan od aspekata, koji će se istraživati, fenomen je bijele prevlake koja se pojavljuje na čokoladi nakon nekog vremena.
Taj fenomen koji pogađa posebice punjene čokolade, događa se kad se masnoća preseli iz središta čokolade na površinu, objasnio je Smith.
"Kad bi mogli blokirati prostor kroz koji ulje prolazi, mogli bi usporiti ili spriječiti taj proces", kazao je on.
Po Smithu, iako istraživači trenutno pojedinačno rade na čokoladi, taj centar koji će početi raditi u travnju, bit će prvi te vrste u Švedskoj i u svijetu.
Centar, smješten i u Stockholmu i u Goeteborgu, financirat će švedske i međunarodne tvrtke čokoladne industrije ali, kako kaže Smith, zatražit će se i europsko financiranje.