FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 4. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

RIM - Na međunarodnoj konferenciji o ulozi parlamenata u promicanju politike razvitka informatičkog društva održanoj u Rimu 3. i 4. ožujka u ime Hrvatske sudjelovao je saborski zastupnik Tonči Tadić (HSP), koji je naglasio potrebu reguliranja upotrebe interneta na razini UN-a. Na konferenciji održanoj u talijanskom Parlamentu na kojoj je sudjelovalo 75 zemalja razmatrana je uloga parlamenata kao političkih katalizatora u promicanju strategija u razvitku informatičkih i komunikacijskih tehnologija prema društvenom i ekonomskom razvitku. Govorilo se o zakonima koji bi omogućili brži razvitak informatičkih društava, uključivanju novih tehnologija u sudjelovanju građana u javnom životu, kao i ulozi nacionalnih institucionalnih mehanizama u promicanju informatičkog sustava. Razmatrana su i pitanja višejezičnosti i kulturnih razlika.

BERLIN - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputila je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, i pozvala je da zadrži pritisak na Srbiju kako bi je prisilila na pronalazak i izručenje odbjeglih haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Del Ponte je u razgovoru za njemački magazin Focus, koji će se na kioscima pojaviti u ponedjeljak, izjavila da je pismo poslala nakon presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije za počinjeni genocid. Pregovori o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom, koji su prekinuti prošle godine zbog nesuradnje s Haškim sudom, nikako ne smiju biti nastavljeni dok se Karadžić i Mladić ne nađu u Haagu, rekla je Del Ponte.

LJUBLJANA - Jedan 44-godišnjak iz sela Velika Polana blizu Brežica ubijen je u subotu kasno na večer iz vatrenog oružja u akciji policije u kojoj se prema izvješćima radilo o oslobađanju talaca, javili su u nedjelju slovenski mediji. Prilikom akcije došlo je do eksplozije ručne bombe kojom je napadač prijetio, a u eksploziji su ranjene dvije osobe, među njima i pripadnica policije, izvijestili su mediji pozivajući se na priopćenje policijske postaje Brežice. Neslužbeno se situacija opisuje kao jedna vrst talačke krize u kojoj je policija došla na dojavu da osoba, navodno osumnjičena za sumnjive poslove u trgovini šumskom građom, prijeti da će aktivirati eksploziv u jednoj kući i prijeti onima koji su bili u njoj.

SARAJEVO - Skupina od stotinjak mještana sela Barčići kod gradića Kalesija u sjeveroistočnoj Bosni fizički se u nedjelju sukobila sa sljedbenicima lokalnog vođe vahabitskog pokreta Sulejmana Barčića potvrđujući jačanje napetosti u Bosni i Hercegovini između tih radikalnih islamista i pripadnika Islamske zajednice (IZ) kojoj je na čelu reis Mustafa Cerić. Kako je prenijela bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1, do sukoba je došlo kada su lokalni muslimanski vjernici koji podupiru IZ pokušali spriječiti dalji rad mekteba u vlasništvu IZ kojega su vahabiti uzurpirali obavljajući tamo molitve i organizirajući vjersku poduku protivno pravilima koje propisuje IZ.

LYON - Tunel kroz Mont Blanc koji povezuje Francusku i Italiju zatvoren je već drugi dan zaredom zbog odrona zemlje oko tri kilometra od ulaza s francuske strane, objavio je u nedjelju francuski radio Info. Glasnogovornik tvrtke ATMB koja upravlja tunelom dugim 11.6 kilometara rekao je da će tunel biti zatvoren za promet najmanje nekoliko dana kako bi se učvrstio nestabilni dio brda iznad ceste. Promet je u međuvremenu preusmjeren na nešto južniji tunel Frejus, kažu u ATMB-u. Nitko nije ozlijeđen u subotnjem odronu do kojeg je došlo najvjerojatnije zbog obilnih kiša u tom području.

WASHINGTON - Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, koji je u siječanjskim anketama bio izjednačen sa senatorom Johnom McCainom, u najnovijim ispitivanju ima pred njim 25 posto prednosti, objavio je u nedjelju američki tjednik Newsweek na svojoj internetskoj stranici. Među registriranim republikancima, 59 posto se izjasnilo da podržava Giulianija dok 34 posto favorizira McCaina, koji je ovoga tjedna službeno najavio kandidaturu za izbore 2008. godine, navodi Newsweek. "Većina registriranih republikanaca ne dijeli Giulianijeva stajališta o nekim ključnim socijalnim pitanjima" kao što su pravo na pobačaj, istospolni brakovi i kontrola oružja, no samo nekolicina njih kaže kako će ih to odvratiti od podrške njegovoj kandidaturi, ističe tjednik.

KABUL - Šesnaest afganistanskih civila je ubijeno, a 25 ranjeno u unakrsnoj vatri koalicijskih snaga i talibanskih pobunjenika koja je izbila nakon eksplozije automobila bombe pored vojnog konvoja, objavili su dužnosnici. Incident se dogodio u blizini zračne luke u gradu Jalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar na istoku zemlje, kada je američki vojni konvoj uočio pokušaj zasjede bombaša samoubojice i nekoliko militanata, stoji u priopćenju koalicijskih snaga. Vojnici su uzvratili vatru "kako bi zaštitili ophodnju", navodi se u priopćenju i dodaje da je "16 civila stradalo u početnom napadu pobunjenika, a četvoro ih je kasnije preminulo u bolnici".

KAIRO - Arapska liga objavila je u nedjelju da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo odrediti plan povlačenja stranih vojnika iz Iraka. Glavni tajnik Lige Amr Musa iznio je popis ključnih tema koje su nužne za rješenje krize u Iraku. Osim plana povlačenja koalicijskih snaga, na popisu je i poštena podjela nacionalnog bogatstva te raspuštanje paravojnih formacija. "Predlažem da ova načela budu dijelom UN-ove rezolucije koju bi trebali poštovati Iračani i sve strane koje imaju nekakvu ulogu u Iraku", rekao je Musa na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova koji je završen u nedjelju u Kairu.

TEHERAN - Iran i Saudijska Arabija suglasile su se da muslimani moraju biti svjesni neprijateljskih pokušaja da među njih unesu podjele, izjavio je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad nakon prvog službenog posjeta Saudijskoj Arabiji, objavili su u nedjelju iranski meidji. Ahmadinedžad se sa saudijskim kraljem Abdulahom susreo u subotu, nakon čega je saudijski ministar vanjskih poslova princ Saudi al-Faisal izjavio da su većinski sunitska S. Arabija i dominantno šijitski Iran suglasni oko potrebe sprječavanja vjerskog nasilja. "I Iran i S. Arabija svjesni su neprijateljskih zavjera. Osuđujući ih, pozivamo muslimane da budu mudri i svjesni planova naših neprijatelja", rekao je Ahmadinedžad, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙