FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO - Ženki dupina u japanskom akvariju ugrađena je protetska peraja nakon što joj je prava amputirana zbog kožne bolesti. Veterinari u akvariju Chaurami na otoku Okinawi kažu da je ženki Fuji ova proteza vjerojatno spasila život. "Nije dovoljno plivala nakon amputacije, dobila je na težini i imala opasnu razinu kolesterola u krvi. Bojali smo se da bi to moglo izazvati i druge zdravstvene poteškoće i morali su nešto smisliti", rekao je upravitelj akvarija. Peraja je napravljena od crne silikonske gume, materijala koji tvrtka Bridgestone koristi za izradu guma za bolide Formule 1, a učvršćena je umjetnom kosti napravljenom od karbonskih vlakana. Fuji se isprva malo bojala vlastite umjetne peraje, ali ubrzo se naviknula i sada pliva kao nekada. Veterinari u akvariju kažu da joj se i raspoloženje značajno popravilo.

ŽENEVA - Deblo pronađeno prije dvije godine nakon odrona zemlje u jugoistočnoj Švicarskoj staro je 28 stoljeća, objavili su u četvrtak arheolozi. Deblo borovca (pinus strobus) potječe iz 808. godine prije nove ere, izjavio je arheolog Mathias Seifert za švicarsku agenciju ATS. Deblo je pronađeno na obalama rijeke Landquart u blizini odmarališta Klostersa u kolovozu 2005. godine nakon nekoliko dana lošeg vremena koje je uzrokovalo poplave i klizišta. Nakon analize izotopa ugljika-14, metode za utvrđivanje starosti koja se koristi u arheologiji, geologiji, geofizici i ostalim znanstvenim disciplinama, utvrđeno je da je deblo staro 2815 godina. Vjerojatno je bilo sačuvano pod ledom.

OUAGADOUGOU - Burkina Faso je dokazano zemlja u kojoj je film važniji od nogometa. Utakmica Afričkog kupa između kluba Etoile filante iz Burkine Faso i US Quakama iz Senegala odgođena je jer se podudarila sa svečanim zatvaranjem filmskog festivala u Ouagadougouu. Oba su događaja bila predviđena za subotu. Pobijedio je film, a nogometna utakmica je odgođena za ponedjeljak. Tema festivala je gubitak iluzija afričke mladeži i povećan interes za emigraciju, dobro poznata afričkim nogometašima.

SAINT PETERSBURG - Nakon punih pet tjedana, štucavica jedne djevojke s Floride konačno je prestala. Nakon što je isprobala sve moguće metode liječenja, od medicinskih do narodnih, i privukla pozornost u zemlji, Jennifer Mee izjavila je da je prekjučer iznenada prestala štucati. Nitko ne zna sa sigurnošću u čemu je bio problem. Samo je ovoga tjedna 15-godišnja djevojka konzultirala specijalistu za infektivne bolesti, neurologa, kiropraktičara, hipnotizera i stručnjaka za akupunkturu. Njezina se majka obratila medijima prije dva tjedna u pokušaju da pronađe pomoć za kćer koja je od 23. siječnja neprestano štucala po 50 puta u minuti. Prema podacima Američkog instituta za zdravlje, štucavicu može izazvati niz razloga, od prezačinjena jela do stresne situacije. Kriza može izbiti i bez razloga. Štucavicu izazivaju nenamjerne kontrakcije dijafragme koje pak izazivaju naglo zatvaranje glasnica, što proizvodi taj poseban ton.

SYDNEY - Nosač prtljage u zračnoj luci u Melbourneu osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je krao žensku kosu kako bi zadovoljio svoj seksualni fetiš. Rodney Petersen (30) priznao je krivnju po 50 točaka optužnice za krađu kose i stidnih dlačica s četki za kosu i iz donjeg rublja koje je pronalazio preturajući po ženskoj prtljazi. Rodney je bio zaposlenik kompanije Qantas i radio je na odjelu za izgubljenu prtljagu. Kosu koju bi u kovčezima pronalazio pažljivo je pakirao u plastične vrećice s osobnim podacima vlasnice. Petersen pati od raznih oblika seksualnih devijacija, uključujući fetišizam i seksualni sadizam. Ranije je bio osuđen za pokušaj silovanja. Sutkinja Jennifer Coate odlučila je da Petersen "predstavlja stvarnu opasnost po žene u zajednici" i osudila ga na 32 mjeseca zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙