FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je počeo raspravu o konačnom tekstu izmjena Zakona o primopredaji vlasti, kojima se predlaže model primopredaje vlasti koji vrijedi na državnoj razini preslikati i na lokalnu razinu, odnosno nakon lokalnih izbora. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić uvodno je kazao kako je cilj zakona stabilizirati političke prilike na lokalnoj razini u trenutku lokalnih izbora, te na najmanju moguću mjeru svesti mogućnost političke korupcije nakon izbora, budući da je lokalna razina, po percepciji javnosti, visoko korumpirana. Kao bitne ciljeve zakonskih izmjena naveo je i depolitizaciju te profesionalizaciju državne uprave.

ZAGREB - Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o primopredaji vlasti naišao je danas na podijeljena mišljenja saborskih klubova - vladajući očekuju da će profesionalizirati državnu upravu i omogućiti civiliziran prijenos vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini, a oporba tvrdi da je riječ o pokušaju da se zacementiraju kadrovska rješenja sadašnje vlasti. "Bit zakona je strah od nove vlasti i želja da se zatečeno stanje zacementira", ocijenio je Damir Kajin (IDS), po kojemu praksa da svi nakon izbora ostaju na svojim mjestima otvara vrata korupciji. Mato Arlović (SDP) ocijenio je da će predloženi zakon privilegirati dio državnih dužnosnika, koji će se nakon idućih parlamentarnih izbora birati po javnom natječaju i postati državni službenici, podsjetivši da je upravo tim dužnosnicima Sabor na prošloj sjednici povećao plaće.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uputila je svim Uredima državne uprave u županijama za objavu Liste reda prvenstva za stambene kredite za 2007. godinu koje dodjeljuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na listi je 12.646 zahtjeva članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog i nestalog hrvatskoga branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Lista reda prvenstva bit će istaknuta na oglasnim pločama unutar Ureda državne uprave u županijama.

RIJEKA - U nastavku suđenja šesterima optuženima u "slučaju Riječke banke" danas je Sudsko vijeće riječkog Županijskog suda proglasilo navaljanim i drugo vještačenje koje je izradio stalni sudski vještak Ferdo Biloš, pa će sljedeće ročište biti održano 30. ožujka, a novi vještak naknadno određen. Na pitanje sutkinje Ike Šarić zašto je prepisao vještačenje, odnosno u cijelosti dijelove nalaza Hrvatske narodne banke (HNB) o gubicima u bivšoj Riječkoj banci, Biloš je odgovorio da to nije učinio, nego da je samo koristio raspoloživu dokumentaciju. Sutkinja Šarić kazala je da je usporedila nalaz vještaka Biloša i nalaz HNB-a te da su oni u većem dijelu potpuno jednaki. Sudsko je vijeće potom odlučilo da se Bilošev nalaz izdvoji iz spisa, kao i nalaz HNB-a koji se ne smije koristiti kao dokaz u sudskom postupku jer, kako je rečeno, HNB nadzorna ustanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙