FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: U petak sastanak šefova diplomacije SEECP-a

ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Odbor političkih direktora Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) sastaje se u četvrtak u Zagrebu, dan uoči sastanka ministara vanjskih poslova SEECP-a.
ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Odbor političkih direktora Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) sastaje se u četvrtak u Zagrebu, dan uoči sastanka ministara vanjskih poslova SEECP-a.

Politički direktori SEECP-a nastavljaju rad na dokumentima o transformaciji te organizacije, a šefovi diplomacije zemalja članica u petak će na skupu otvoriti formalnu proceduru predlaganja tajnika i sjedišta Vijeća za suradnju, operativnog tijela SEECP-a. Vijeće za suradnju bit će uspostavljeno na sastanku šefova država i vlada SEECP-a 11. svibnja u Zagrebu.

Rad tajništva trebale bi financirati države regije, Europska komisija i zainteresirani donatori.

Ovaj sastanak ministara vanjskih poslova održat će se u okviru jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om, a ministri će razgovarati o stanju u regiji, pitanjima vezanima uz izlaznu strategiju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te o ulozi SEECP-a kao političkog foruma koji će preuzeti vodeću ulogu u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Jedna od tema bit će i buduće sudjelovanje Crne Gore u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi te nastavak sudjelovanja Europske komisije i međunarodnih donatora u novim tijelima regionalne suradnje koja će zamijeniti Pakt o stabilnosti.

Ministarski sastanak završit će usvajanjem zajedničke deklaracije koja će imati političku dimenziju, s procjenom situacije u jugoistočnoj Europi u svjetlu najaktualnijih pitanja, uključujući i Kosovo.

Sastanku će nazočiti i predsjedavajući OESS-a Miguel Moratinos, posebni specijalni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek i posebni predstavnik glavnog tajnika UN za Kosovo Martti Ahtisaari.

Skup će se održati iza zatvorenih vrata, a po njegovu završetku šefovi diplomacije Trojke SEECP-a - Grčke, Hrvatske i Bugarske - održat će konferenciju za novinare.

Hrvatska je preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om 4. svibnja 2006. godine na sastanku predsjednika država i vlada u Solunu i predsjedat će do 11. svibnja ove godine, kada će na sastanku na vrhu SEECP-a u Zagrebu predsjedanje preuzeti Bugarska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙