FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Galeriji Forum otvorena izložba kipara Matka Mijića

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Izložba kipara Matka Mijića, s 11 skulptura u kombiniranoj tehnici i u kamenu nastalih između 2000. i 2006., otvorena je večeras u zagrebačkoj Galeriji Forum.
ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Izložba kipara Matka Mijića, s 11 skulptura u kombiniranoj tehnici i u kamenu nastalih između 2000. i 2006., otvorena je večeras u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Izložena su djela iz dvaju autorovih ciklusa - "Salbunara" i "Hommage majstoru Radovanu", a autori likovnog postava su Margarita Sveštarov-Šimat i Milan Bešlić.

Bešlić je istaknuo kako izložba u Galeriji Forum sažima Mijićev prilog suvremenom hrvatskom kiparstvu, koji je gradio na "radosnim, kontemplativnim, poetskim i težačkim" temeljima.

Ciklus "Salbunara" nastao je "pod nebeskim svodom naspram morskog obzorja zapadne obale Brača", a ciklus posvećen majstoru Radovanu u "impregnacijama trogirskoga srednjovjekovnog urbanog labirinta". Brački je ciklus ekstrovertan i osunčan u naravi kamena i emisiji simbola, a trogirski zagonetan i alkemijski, istaknula je Margarita Sveštarov-Šimat u predgovoru kataloga.

Ocijenila je kako kipar Mijić ne podliježe diktatima jedinstva stila i izraza, a čini se da mu je jedina ambicija sačuvati meke granice prema svim morfološkim mogućnostima.

Matko Mijić (Split, 1955.) diplomirao je 1981. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a nakon studija vraća se u Milnu na Braču gdje je odrastao. Izvanredni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada se predstavio na 32 samostalne i više od stotinu skupnih izložaba.

Izložba u Galeriji Forum otvorena je do 20. ožujka.

Na otvorenju su, među inima, bili premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić i saborska zastupnica Jagoda Martinčević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙