FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Odraziti" Michelangela Pistoletta

ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Izložba "Odraziti" suvremenog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta otvorena je večeras u galerijama "Bačva" i "Prsten" Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).
ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Izložba "Odraziti" suvremenog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta otvorena je večeras u galerijama "Bačva" i "Prsten" Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

U Galeriji "Prsten" izloženo je 15 serigrafija u boji na ogledalima od inoxa različitih dimenzija, koji su dijelovi serija nastajalih od 1962. do 2003. Umjetnikov stol s ogledalom u obliku Sredozemnog mora okružen stolcima iz različitih mediteranskih zemalja, što je dio projekta "Love Difference", izložen je u Galeriji "Bačva".

Po riječima povjesničarke umjetnosti Jerice Ziherl iz novigradske Galerije Rigo, taj stol nije samo umjetnički objekt, već on interakcijom s publikom postaje vitalan i aktivan.

Cilj projekta "Love Difference" Pistolettove zaklade "Cittadellarte", jest proširiti umjetničko djelovanje iz Italije na ostale mediteranske regije, kako bi se stvorile nove prilike za približavanje i suživot zajednica koje su trenutno u kulturnom, etničkom, vjerskom ili političkom sukobu.

Pistoletto će 14. veljače sudjelovati na okruglom stolu "Umjetnost za odgovornu društvenu preobrazbu" na kojem će se govoriti o ulozi koju umjetnost, kreativnost i kultura imaju u političkim, socijalnim i gospodarskim previranjima država na obalama Mediterana.

Nakon okruglog stola u Galeriji PM otvorit će se izložba američkog umjetnika Williama Betscha "Dokaz (rad zaborava)".

Michelangelo Pistoletto (1933., Biella) prve zrcalne slike stvara početkom šezdesetih. Njima uvodi novu "retrovizornu" perspektivu gdje gledatelj zauzima aktivnu ulogu zajedno s dimenzijom vremena. Djela su mu izložena u najvažnijim muzejima moderne i suvremene umjetnosti, od MOMA-e u New Yorku, Beaubourga u Parizu do Muzeja suvremenih umjetnosti u Japanu i Koreji.

U Galeriji "Prsten" izložba će biti otvorena do 25. veljače, a u Galeriji "Bačva" do 28. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙