FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatražena bolja suradnja MMF-a i Svjetske banke

WASHINGTON, 28. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka moraju poboljšati suradnju, a MMF također mora postupno smanjivati broj dugoročnih zajmova koje dodjeljuje siromašnim zemljama, preporučio je odbor stručnjaka.
WASHINGTON, 28. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka moraju poboljšati suradnju, a MMF također mora postupno smanjivati broj dugoročnih zajmova koje dodjeljuje siromašnim zemljama, preporučio je odbor stručnjaka.

Dvije sestrinske međunarodne financijske organizacije imenovale su šesteročlani odbor na čelu s bivšim brazilskim ministrom financija Pedrom Malanom kako bi ocijenio njihov odnos. Odbor je sastavio izvješće u kojem ih je pozvao da njeguju kulturu suradnje i povjerenja, konstatiravši da trenutno ne postoji dijalog među njima te da svaka od njih sama planira svoju budućnost.

"Iako odvojeni, njihovi su mandati u osnovi ipak povezani", konstatirali su članovi odbora, ne preporučujući reviziju dogovora o suradnji tih dviju organizacija iz 1989. "Kucnuo je trenutak da se ide dalje", stoji u izvješću.

Posebno je važna bolja suradnja, s obzirom na promjene u svjetskom gospodarstvu i pritiske koje sa sobom donosi globalno zatopljenje, tematika energetske sigurnosti i starenje stanovništva.

"Suradnja takve dvije svjetske financijske institucije može donijeti značajnu prednost i utjecati na promjenu aktualnog stanja", kazao je Malan na konferenciji za novinstvo.

Članovi odbora ukazali su na napetost u odnosima MMF-a i SB-a oko takozvanog fiskalnog prostora, manevarskog prostora unutar kojega vlade mogu povećati javnu potrošnju kako bi ubrzale gospodarski rast ili smanjile siromaštvo s jedne ali i očuvale stabilnost gospodarstva i kreditnu sposobnost s druge strane.

Ta napetost signalizira nedostatnu suradnju budući da se kratkoročnu makrogospodarsku stabilnost i dugoročni rast ne bi trebalo smatrati međusobno isključivim ciljevima obzirom da se oni međusobno nadopunjuju, upozorio je odbor.

Njegovi su članovi također ocijenili da su MMF-ove aktivnosti u siromašnim zemljama nadišle njegov temeljni mandat. U međuvremenu je obujam MMF-ovih zajmova siromašnim zemljama osjetno smanjen, što otvara mogućnost za postupno ukidanje dugoročnih zajmova, zaključio je odbor.

To ne znači da bi se MMF trebao u cijelosti povući iz siromašnih zemalja već da bi trebao preusmjeriti težište svojih aktivnosti i resursa na područje stručnog savjetovanja, uključujući, primjerice, izradu makroekonomskih ocjena i prijedloge političkih mjera, sugerira se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙