FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF bi trebao prodavati zlato u cilju izbjegavanja problema s financijama

WASHINGTON, 1. veljače 2007. (Hina/AFP) - Odbor financijskih dužnosnika savjetovao je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prodaju rezervi zlata kao dio nove strategije izbjegavanja dugoročnih teškoća u njegovim financijama.
WASHINGTON, 1. veljače 2007. (Hina/AFP) - Odbor financijskih dužnosnika savjetovao je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prodaju rezervi zlata kao dio nove strategije izbjegavanja dugoročnih teškoća u njegovim financijama.

No, MMF bi trebao s oprezom pristupati svakoj prodaji zlata iz svojih rezervi kako bi se izbjegla destabilizacija svjetskih tržišta, savjetuju članovi toga odbora u kojem se nalazi i bivši čelnik američke središnje banke Fed, Alan Greenspan.

MMF u sklopu svojih financijskih rezervi drži više od 3.200 metričkih tona zlata, no oklijevao je s prodajom njihovog ijednog dijela. Prodaja 400 tona po sadašnjim tržišnim cijenama mogla bi donijeti 6,6 milijardi dolara, kažu u tom odboru.

Čelnik MMF-a Rodrigo Rato ustanovio je taj odbor u svibnju prošle godine kako bi se izradile ideje o načinima izbjegavanja zapadanja toga globalnog zajmodavaca u novčane krize. MMF bilježi pad operativne dobiti zahvaljujući tome što mu njegovi dužnici ranije otplaćuju zajmove.

Među članovima toga odbora kojim predsjedava Andrew Crockett, bivši čelnik Banke za međunarodna poravnanja, nalaze se još predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet i guverner kineske narodne banke Zhou Xiaochuan.

Crockett je nazvao "neobičnim" da MMF bolje financijski posluje u vrijeme kada su zemlje članice pogođene gospodarskim krizama, budući da velik dio svojih prihoda Fond ostvaruje na račun otplate kamata na odobrene im zajmove za spašavanje od propasti.

Kako bi se to promijenilo, članovi tog odbora savjetuju da bi MMF trebao proširiti svoj investicijski mandat s ciljem ostvarivanja dodatnog prihoda od 45 milijuna dolara godišnje na tržištima kapitala. Nadalje, potencijalnih 300 milijuna dolara Fond bi godišnje mogao polučiti kada bi investirao dio godišnjih pristojbi koje prima od svojih 185 članova.

"MMF nije suočen s krizom", kazao je Crockett. Također je istaknuo kako je važno da se ubrzo započne s razvijanjem novog modela ostvarivanja prihoda, te da odbor savjetuje da se s tim krene odmah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙