FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF bi mogao prodati dio svojih rezervi u zlatu

ZAGREB, 9. veljače 2007. (Hina) - MMF bi mogao prodati dio svojih rezervi u zlatu
ZAGREB, 9. veljače 2007. (Hina) - MMF bi mogao prodati dio svojih rezervi u zlatu

HINA - Financijski servis

Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi prodati ograničenu količinu svojih rezervi u zlatu u sklopu iznalaženja rješenja za svoje financiranje, poručio je u petak izvršni direktor te međunarodne organizacije Rodrigo Rato.

Rato se osvrnuo na nedavno objavljeno izvješće povjerenstva uglednih financijskih dužnosnika koje je upućivalo da bi MMF mogao prodati dio svojih rezervi zlata radi postizanja održivijeg financiranja.

"Zaprimio sam taj dokument. Riječ je o vrlo važnom dokumentu, s jasnom porukom da aktualni sustav ostvarivanja prihoda ima nedostataka i da ga treba mijenjati", kazao je Rato tijekom posjeta Europskom parlamentu na svome putu za Essen na sastanak ministara financija skupine G7.

"Novi sustav prihoda trebao bi se temeljiti na različitim izvorima prihoda a jedan od njih mogao bi biti prilog od ograničene prodaje zlata", kazao je Rato. Upozorio je međutim da se svakoj njegovoj prodaji mora pristupati kao dijelu šireg rješenja MMF-ovih izvora financiranja te da ne bi smjela stvarati teškoće na tržištu zlata.

MMF trenutno najveći dio svojih prihoda ostvaruje putem kamata od zajmova dodijeljenih teškoćama pogođenim zemljama. Snažan globalni rast proteklih godina rezultirao je međutim smanjenjem takvih prihoda, a u MMF za fiskalnu 2007. predviđaju manjak u svom proračunu u visini 105 milijuna dolara.

Sjedinjene Države i Njemačka u prošlosti su se protivile prodaji MMF-ovih zlatnih rezervi, dok su veću otvorenost takvoj ideji iskazivale Francuska i Britanija, kazali su diplomati.

MMF raspolaže s 3.217 tona zlata, što je treća najveća zaliha u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙