FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački Ustavni sud: neustavni pretresi redakcija

BERLIN, 27. veljače 2007. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheuproglasio je u utorak pretres prostorija političkog časopisa "Cicero"prije dvije godine neustavnim a njemačka javnost je tu presuduocijenila važnim doprinosom zaštiti slobode medija u Njemačkoj.
BERLIN, 27. veljače 2007. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu proglasio je u utorak pretres prostorija političkog časopisa "Cicero" prije dvije godine neustavnim a njemačka javnost je tu presudu ocijenila važnim doprinosom zaštiti slobode medija u Njemačkoj.

"Objavljivanje povjerljivih podataka ne može biti razlog za provođenje pretresa, pogotovo ne ako je cilj akcije otkrivanje doušnika u vlastitim redovima", obrazložio je presudu Prvi senat Njemačkog ustavnog suda.

Ustavni sud je zaključio da su pretresi redakcija opravdani samo u slučaju da postoji osnovana sumnja da je novinar počinio kazneno djelo poticanja na odavanje državnih tajni.

"Sloboda medija od neprocjenjive je važnosti za slobodno društvo a u te slobode spada i pravo zaštite izvora informacija", stoji u presudi.

Današnjom presudom Ustavni sud udovoljio je tužbi glavnog urednika časopisa "Cicero" Wolframa Weimera koji je pred ovom sudskom instancom podnio tužbu protiv pretresa redakcija i zapljene velikog broja dokumenata. Do pretresa je došlo nakon što je ovaj mjesečnik objavio povjerljive podatke Njemačkog kriminalnog ureda (BKA) vezanih uz praćenje islamskih terorista.

Nakon što BKA nije uspio otkriti koji izvor je iz vlastitih redova časopisu dostavio povjerljive podatke, u prostorijama "Cicera" je izvršen pretres.

Predstavnci novinskih udruga i izdavača pozdravili su presudu Ustavnog suda ocjenjujući da je njome olakšan rad novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙